Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії про американську систему ПРО та Інститут досліджень тоталітарних режимів


Богдана Костюк Київ, 6 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президента Чеської Республіки Вацлава Клауса іноді називають «гедзем». Економіст за освітою, один із руйнівників тоталітарного режиму у Чехії, він має вельми критичне, а іноді суперечливе бачення проблем сьогоденного життя. В інтерв’ю Радіо Свобода глава чеської держави розповів про своє бачення розміщення елементів американської системи протиракетної оборони (ПРО), розуміння демократії, тощо.

Вацлав Клаус
Радіо Свобода: Одна з головних тем, які активно дискутують європейці, це – розміщення американської системи ПРО на території Чехії. Майже дві третини чехів виступили проти розміщення її на території країни. Звідки з‘явилась ця «опозиція»?

Вацлав Клаус: По-перше, я вважаю, що думкою цих людей не можна нехтувати. Але, по-друге, тут якраз і виникає питання – що спричинило негативне ставлення до ідеї розмістити систему ПРО? На мою думку, причин тут дві. Перша – це історичний досвід, який мають чехи щодо іноземних військових баз та об‘єктів. Друга – це нерозуміння людьми поняття «безпека». Тож насправді питання «опозиції» до ПРО – це проблема наших політиків, які мають пояснити людям, що до чого. Мають окреслити ситуацію, пов’язану з розміщенням американської системи ПРО у Чехії, з тією напруженою ситуацією, що склалась у довколишньому світі. Мусимо підійти з усією серйозністю до цього питання, а не казати, що ті люди якісь ненормальні.

Радіо Свобода: Чимало дискусій у Чехії викликало і рішення парламенту, підписане Вами, щодо створення Інституту досліджень тоталітарних режимів. Навіщо Чехії ця установа, адже тут уже працює Інститут сучасної історії та досліджень злочинів комунізму?

Вацлав Клаус: Чесно кажучи, я ще не визначився з цим питанням. Феномен комунізму справді турбує і цікавить мене. Я жив при тому режимі більшу частину мого життя, і думаю, що дещо знаю про це. Мені хотілось би дізнатися більше, прочитати нові книги і дослідження на тему комунізму і тоталітаризму. Але Інститут – це не та установа, що дасть відповіді на усі питання. Я буду радий, якщо у новому інституті буде зроблено якісь відкриття, але працею одного лише Інституту ми не розв’яжемо цієї проблеми.

Радіо Свобода: На Вашу думку: чи можуть нові члени Євросоюзу, до яких належить і Чехія, хто має комуністичний досвід у своїй історії, допомогти демократичному розвиткові у таких країнах, як Білорусь? І якщо так, то яким чином?

Вацлав Клаус: Це вже схоже на питання про експорт революції або демократії, а такі фантазії до добра не доводять. Я не бачу світ у такому контексті. Я не думаю, що до Чехії демократію було імпортовано, що нас навчили демократії... Переконаний, що демократична система розвивалась усередині чеського суспільства, і подібне має статись у Білорусі та на Кубі, чи в інших державах. Я вважаю фальшивими тих, хто називає себе «героєм у боротьбі з комунізмом» і переконує, що саме завдяки йому комуністичний лад впав. Це була робота цілого суспільства. Тож давайте не розмінюватись на утопічні мрії. Вони не варті серйозних дебатів.

Радіо Свобода: Пане Президенте, звернімося до проблем довкілля. Ви стали широко знані і завдяки виступам у зв’язку з глобальними змінами клімату. А нещодавно видали книгу «Блакитна, а не зелена планета», тож розкажіть, що Ви хотіли у ній сказати?

Вацлав Клаус: Я надзвичайно довго міркував над проблемами довкілля. Кліматичні зміни, порушення екологічного балансу – це серйозна загроза людині, її свободі, тобто – розвиткові людства. Але мене також непокоїть і та істерія, яку підняли навколо цих питань на Заході; та неадекватна реакція, що її чути з вуст політиків. Уявляю, як з часом над нами нинішніми, з нашими істериками, сміятимуться нащадки. Щоб цього не сталося, і щоб природа не дійшла до критичної межі – варто їздити світом із лекціями, виступати на телебаченні і на шпальтах преси, дискутувати. Тому що треба навчити людство бути у гармонії з природою. Я готовий виступити у вересні на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН з цього приводу.

Радіо Свобода: Пане Клаус, Вас також знають як захисника індивідуальних свобод людини. Але ж уряди європейських країн – і не лише їх – намагаються на них впливати і регулювати вільну енергію людини на користь держави. Чи не варто змінити цю систему, надавши більше прав людині і зменшивши вплив держави?

Вацлав Клаус: Уряди і держави мусять зменшити свою роль, вони не повинні втручатись у життя людей так, як це робиться нині. Я не кажу, що діяльність урядів не має сенсу – інакше я сам не був би у політиці упродовж 17-ти років. Безперечно, чимало речей у суспільно-політичному житті мають бути врегульовані. Але, виключно раціональними методами.

Президент Вацлав Клаус також закликає Україну, Балканські держави, які проголосили курс на євроінтеграції, чітко дотримуватись цього курсу. Чим більше країн стануть членами Євросоюзу, тим меншим буде вплив брюссельського центру ЄС на життя Європи, вважає Президент Чеської Республіки.
XS
SM
MD
LG