Доступність посилання

ТОП новини

Робота – це третина всього життя. Чи робить вона людину щасливою?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи любите Ви свою роботу? /images/photo/SL_06.08.2007_n1.jpg Борис, ювелір: - Я ремонтую ювелірні вироби. Люблю роботу за те, що гроші приносить. Головне в будь-якій справі – гроші, бо без грошей – ти не людина. А як ти їх заробляєш... /images/photo/SL_06.08.2007_n2.jpg Надія, няня: - Все життя вихователем працювала, зараз – приватною нянею. Люблю з дітьми працювати, вони такі безпосередні, в них нема настороженості. /images/photo/SL_06.08.2007_n3.jpg Олександр, роздає рекламу: - Не люблю цю роботу, бо мало платять. В даний момент люди на грані виживання, тому, як можуть, так і заробляють. /images/photo/SL_06.08.2007_n4.jpg Тетяна, приватний підприємець: - Я люблю свою роботу, бо я працюю сама на себе. І займаюся тим, що мені подобається. І гроші, звичайно. /images/photo/SL_06.08.2007_n5.jpg Микола, продавець карток поповнення рахунку: - Я і люблю і не люблю – я гроші заробляю. Головне, щоб гроші крапали. Я гроші люблю! Марічка Набока, Віола Бурда Улюблена і плідна праця, творчість, службове зростання – всі ці чинники, безперечно, впливають на задоволення життям. І нині все більше людей серед життєвих пріоритетів на перше місце ставлять успішну кар’єру. Адже третину життя ми проводимо на роботі - за умови восьмигодинного робочого дня. Ще третину життя витрачаємо на сон. На все інше – сім’ю, хобі, відпочинок та особисті справи залишається, відповідно, теж третина життя. Виходить, що знайти цікаву та гарно оплачувану роботу дуже важливо. Але чи робить вона людину щасливою?

Головні складові гарної роботи

Тяжка праця не гарантує винагороди
Для того, аби робоча людина могла більш-менш повноцінно відновити сили, вона має отримувати в Україні мінімум три долари за годину. Зараз же мінімальний заробіток українця - шістдесят центів за годину. Саме тому, каже профспілковий діяч Григорій Осовий, за даними Державного комітету статистики, вісімдесят п’ять відсотків людей в Україні почуваються бідними, а відтак нещасними. Аби працівникам не видавалося, що вони працюють за безцінь (а від такого усвідомлення страждає самооцінка людини), на українських виробництвах, зокрема, треба переглянути частку зарплатні, яка закладена у вартість товару. Зараз вона складає 6-8 відсотків від обсягів реалізованої продукції, а в країнах з розвинутою ринковою економікою - 30-40 %.

Молоді, ініціативні, з досвідом роботи - саме таких працівників шукають сучасні роботодавці. Але працювати як віл, інколи за скромну зарплату - не всякий погодиться. Тетяна Михайлівна, експерт Центру зайнятості, впевнена, що гроші - хоч і важлива, але зовсім не головна складова гарної роботи. Адже для людини важливий ще й моральний комфорт, стосунки в колективі. Інколи саме проблеми з колегами призводять до звільнення, хоч сама робота людині подобається.

Алла, колишня працівниця одного з київських офісів, потрапила в таку ситуацію. Каже, що її помилка в тому, що вона привчила своїх керівників до того, що в будь-який момент її можна попросити зробити чужу справу. Коли ж дівчина заговорила про підвищення зарплатні за додаткову роботу, їй навпаки почали призначати штрафи. Жінка-керівник весь час намагалася принизити її, постійно робила несправедливі зауваження. Це, за словами Алли, й призвело до звільнення за власним бажанням: “99 відсотків причини мого звільнення – було негативне ставлення з боку жінки-керівника.”

Самореалізація та покликання

Можна пропрацювати 30 років на одній, важкій, але улюбленій роботі, знати, чого ти вартий і усвідомлювати свою роль в суспільстві, - каже Георгій Володимирович, завідувач терапевтичного відділення в лікарні. Він не уявляє собі іншої професії, ніж лікар:

“У нас уже 4 покоління лікарів у сім’ї. Звичайно всі люблять вдячних пацієнтів. Я працюю 30 років. Уже за ці роки склався колектив, якісь взаємовідносини. Мені вже нікому нічого не треба доводити, мене знають, мене поважають, цінують, мені треба лише весь час підтримувати цю планку.”

Що ще, окрім гарного колективу і гідної оплати, важливо в роботі? Про національні особливості українського трудового щастя, розказала психолог Наталя Кухтіна. Виявляється, нам важливо, щоб робота була красивою. Також вона має бути близька до конкретного результату.

Найголовніше не те, як і де ти працюєш, головне скільки ти заробляєш - так від бідності думають більшість українців. Втім, психологи стверджують, що гроші - це своєрідний еквівалент щастя: якщо людині подобається сама справа, то вона буде щасливішою, аніж у гонитві за грошима на нелюбій роботі.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG