Доступність посилання

ТОП новини

У що перетвориться перший кооперативний будинок Харкова?


Олена Солодовнікова Харків, 6 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перший кооперативний будинок в Харкові під загрозою зруйнування. В будівлі, яка є пам’яткою архітектури, планують відкрити продовольчий магазин. З цією метою зараз проводять реконструкцією фасаду будівлі в стилі конструктивізму. Мешканці будинку вважають, що будівництво ведуть незаконно. А господар квартири, на місці якої з’явиться магазин, стверджує, що дозвіл на ведення робіт отримав через суд.

Пластикові двері поруч з табличкою «пам’ятка архітектури». Олександр Секунда – ровесник будинку на вулиці Чайковського в Харкові. Тут він народився та довгий час був головою кооперативу. Розповідає, що будинок побудували за індивідуальним проектом та заселили сюди провідних вчених міста.

Тепер всі 8 квартир у під’їзді займають їхні нащадки. В травні на першому поверсі будівлі знесли трикутну стіну, на її місці з’явились пластикові вікна. Тиждень тому тут знову почали працювати будівельники.

Мешканка будинку Вікторія Лотоцька розповіла: «Пошкоджені внутрішні перегородки. Дім старий і за відсутності проекту не відомо, чи витримає підлога. В мене підлога почала рухатись. А якщо вона впаде?».

Власник квартири не узгоджував будівництво з мешканцями будинку

Згідно з документами в будинку вже півроку працює продовольча крамниця. Хоча роботи з переобладнання почали тільки зараз. Члени кооперативу стверджують, що господар не погоджував будівництво з ними. Вони наголошують, що будинок є житлово-комунальним кооперативом з року його заснування, весь цей час прибирання та ремонт – під безпосереднім наглядом мешканців. Саме вони висадили перед будинком палісадник, а тепер припускають, що і його зруйнують разом із появою крамниці.

А ще одна мешканка будинку Вікторія Корішко переймається гігієною: «Ви самі розумієте, що буде, якщо буде крамниця. Це таргани, це все що завгодно. А в нас тут повна гігієна в домі».

Господар квартири, яка стане магазином, Василь Гур’єв стверджує, що веде будівництво законно і має на руках відповідну постанову суду. А мешканців будинку попереджує, якщо вони будуть заважати роботам – звернеться до міліції.

Василь Гур’єв: «Ви мені набридли вже! Ви вже третій день в мене кров п’єте! За законом, будь ласка, ідіть до суду. Я зараз піду до райвідділку, дайте мені перелік мешканців!».

Суд не врахував багато фактів?

Під час судового розгляду цієї справи не врахували багато фактів, зауважує мешканець будинку на Чайковського Олександр Малінієвський: «Суду не вказали, що це дім ЖБК (житлово-будівельний кооператив – Р.С.), він був вказаний як комунальна власність. Суду не повідомили, що будинок – пам’ятка архітектури».

Судовий процес відбувався між новим господарем квартири та міськвиконкомом. Мешканці кажуть, що не брали в ньому участі, тому що про нього не знали. А будівництво почалось одразу після того, як закінчились терміни подачі апеляції.

Зараз ті, хто не згоден з будівництвом, збираються подавати скаргу до прокуратури. До цього вони вже зверталися до архітектурно-будівельного комітету. Його начальник Юлія Агафонова коментувати ситуацію відмовилась. А господар квартир вже дав оголошення про її продаж. Він перевів нерухомість у нежитловий фонд, у зв’язку з чим її вартість зросла в два рази.
XS
SM
MD
LG