Доступність посилання

ТОП новини

Україна-Італія: діалог на відстані


Наталка Кудрик Рим, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За першу половину нинішнього року товарообіг між Україною та Італією становив 2,3 млрд. євро, що на 32% більше відповідного показника минулого року. Такі результати двосторонніх економічних відносин українська сторона називає вражаючими. Після 15 років встановлення дипломатичних стосунків між обома державами Італія залишається одним із провідних торговельно-економічних партнерів України. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив посол України в Італії Георгій Чернявський.

Посол України в Італії Георгій Чернявський
Дипломат повідомив, що за оцінками керівників двох держав, українсько-італійські стосунки на стадії піднесення. Особливо динамічно розвивається співпраця у парламентській сфері. Рим підтримує Київ на шляху до європейської інтеграції.

Водночас посол Чернявський зауважив: «Я не можу назвати якість доленосні рішення, які б свідчили що Італія виступає за надання швидкого позитивного сигналу Україні. Ми розуміємо, що Італія – лише один із членів ЄС. Відомо, Польща, Словаччина, Литва нас підтримують активно. Сподіваємося, що й італійська сторона прийде до цього».

Кілька українських урядовців у порівнянні із 30-ма російськими міністрами

За домовленістю двох сторін, після вересневих парламентських виборів в Україні президент Віктор Ющенко має відвідати Італію з офіційним візитом.

Щоб діалог був активнішим, необхідно частіше приїздити для переговорів українським міністрам, наголошує Георгій Чернявський: «Цього року в Італії був віце-прем’єр Д.Табачник, міністр культури Ю.Богуцький, міністр транспорту М.Рудьковський і заступник міністра закордонних справ А.Веселовський. Це дуже-дуже мало. Вважаю, що політична ситуація в Україні, певно, стримувала наших урядовців. А це дуже важливо. Для прикладу: понад 30 російських міністрів були цього року в Італії».

Італії обіцяє врегулювати правила видачі віз українцям

Коли почне діяти підписана угода між Україною та Євросоюзом про спрощення візового режиму, МЗС Італії обіцяє врегулювати правила видачі віз українським громадянам. Українська сторона зі свого боку підготувала деякі пропозиції.

Георгій Чернявський: «Ми вимагаємо, щоб в італійському консульстві люди, які проводять з громадянами інтерв’ю, виробили приблизно однакові запитання для українців, котрі звертаються за візою. Наступне, особа, якій відмовили у візі, має отримати пояснення, чому; і щоб були шляхи оскарження рішення посадової особи, тобто консула».

А з приводу останніх даних про кількість українських іммігрантів на Апеннінах посол повідомив: «За даними МЗС Італії станом на 1 січня 2007 року, офіційні дозволи на проживання в Італії мали 124 тисячі осіб – громадян України. Але всім відомо, що їх набагато більше. За нашими джерелами, без дозволу на проживання (нелегально )тут приблизно 600 тисяч українців».

1 700 українських малюків зареєстрували громадянами України

Пан Чернявський також зазначив, що минулого року в Італії народилися понад 1 700 українських малюків, яких зареєстрували громадянами України. Це діти, народжені як в українських, так і в змішаних шлюбах.

Георгій Чернявський: «Коли розмовляєш просто з людьми, то 9 із 10 кажуть, що хочуть повернутися додому. А керівники громадських осередків закликають думати про майбутнє українців в Італії, де буде, на їхню думку, потужна діаспора. Я думаю, що можливо, не така сильна, але діаспора українська в Італії створиться. Що обнадійливо: дуже мало наших громадян звертаються з проханням позбутися українського громадянства. Цього року було всього дві особи».
XS
SM
MD
LG