Доступність посилання

ТОП новини

“Лідери чи програми. Що визначає вибір українців?“


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: політтехнолог, 147-й номер у списку кандидатів у народні депутати БЮТ Віктор Уколов і економічний експерт, 136-й номер у списку кандидатів у народні депутати Партії регіонів, депутат 5-го скликання Олексій Плотников. Юлія Жмакіна: Отже, “Вечірня Свобода” у прямому ефірі. У студії я, Юля Жмакіна. І наша тема - “Лідери чи програми. Що визначає вибір українців?”.

Коли виборець заносить ручку над бюлетенем і ставить галочку – про що він думає більше: про політиків з обличчями зірок шоу-бізнесу чи про програми партій? Експертну оцінку ми отримаємо з цього питання прямо зараз у “Вечірній Свободі” від двох людей, причетних свого часу і до іміджів, і до програм – це професор-економіст Олексій Плотников, депутат 5-го скликання,136-й номер списку Партії регіонів та політтехнолог Віктор Уколов, 147-й номер у списку кандидатів у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко.

Може, я дійсно взяла дві лише дійсно позиції – лідер чи програми. І все-таки. До пана Плотникова перше запитання: станом на зараз при нинішній політичній ситуації, політичній культурі, що є найбільшим орієнтиром для українського виборця – лідери, обличчя, їхня попередня історія чи програми, які пишуть партії?

Олексій Плотников: Скажемо відразу, на відміну від країн зі сталою демократією, на відміну від західних країн, все ж таки чинник лідера для України більш вагомий, ніж політична програма. Хоча, безперечно, люди читають, читають, що та чи інша політична сила обіцяє. Тому, в принципі, дуже сказати, що головне, для України дуже вагому роль визначають саме лідери, але, в будь-якому випадку, якщо при чудовому лідері буде написана погана програма – це суттєво відверне від цих політичних сил виборців.

Юлія Жмакіна: Я сподіваюся, ми встигнемо поговорити про програму Партії регіонів, чи є дисонанс між обличчями її лідерів і, власне, змістом програми. І запитання до представника Блоку Юлії Тимошенко Віктора Уколова, представника, власне, блоку, який на щиті тримає, мабуть, саме харизматичного лідера: все-таки лідер чи програма є сьогодні визначальною для українського виборця?

Віктор Уколов: Давайте я спробую відповісти ортогонально: не лідери або програми, а результати роботи. Насправді, результати роботи, попередня історія, вони впливають визначально на точку зору виборця, а потім, звичайно, лідери і програми.

Звичайно, я може погодитися з паном Плотниковим, що лідерство має величезне значення, але програма також. У нас не устабільнена демократія, і ми маємо результати цього в тому, що партії не несуть відповідальності за програми, які вони проголошують на попередніх виборах. І тому на програми орієнтується менше людей.

Крім того, на цих виборах я бачу поки-що мало програм. Тобто програму розвитку України на разі запропонував тільки Блок Юлії Тимошенко.

Олексій Плотников: Це іде вже пропаганда.

Юлія Жмакіна: Пане Уколов, я сьогодні читала майже всі доступні програми.

Віктор Уколов: Пане професор, розкажіть будь ласка, як називається програма Партії регіонів?

Олексій Плотников: Ну те, що вона не має у назві “розвитку” чи якихось 12 наривів, чи проривів, як у вас.

Юлія Жмакіна: Давайте не починати з образ. Тобто ви обидва вважаєте, що до нас ще не прийшла західна традиція вивчати програми, що все-таки ставка на лідери?

Олексій Плотников: Розумієте, у Великій Британії немає таких харизматичних лідерів. Це не те, що я дуже з піднесенням ставлюся до України, але таких харизматичних лідерів у них немає.

Юлія Жмакіна: Це їхня біда?

Олексій Плотников: Це не біда, це традиція британської демократії. Лейбористи або консерватори, але там читають більше програму. Чи-то пан Браун, чи там якийсь Джонсон буде, але для британця це не є таким вагомим...

Юлія Жмакіна: Україна буде іти за цим шляхом?

Віктор Уколов: Але у Франції є харизматичний лідер, який переміг на виборах. Україна, звичайно, буде більше уваги віддавати програмам після того, коли партії навчаться виконувати свої програми. Тому що, коли мені кажуть, що буде покращення життя, - ні на кого не натякаю, – а покращення життя ніякого не відбувається...

Юлія Жмакіна: Чому не натякаєте – обіцяв уряд Януковича покращення життя. Ну, далі?

Віктор Уколов: То я на наступних виборах не буду звертати увагу на програму цієї політичної сили, яка, на мою думку, не виконала своєї програми. От в чому проблема.

Юлія Жмакіна: Зараз з нами на зв’язку є одне з нових, але дуже, дуже відомих облич - №15 у списку блоку “Наша Україна – Народна самооборона”. Це фронт-мен рок-гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук. Добрий вечір, Святославе!

Чому Ви не були у першому призові після Помаранчевої революції, призові народних депутатів, і ось Ви з’явилися зараз, чому Ви з’явилися зараз?

Святослав Вакарчук: Мені здається, що часом я відчуваю зміни, так відбувалося дуже часто у моєму житті. І ось зараз я відчув, що потрібно робити саме цей крок. І я його зробив. Тоді, на мою думку, це було не на часі.

Юлія Жмакіна: Ви розумієте, що це ще й ставка на Вашу відомість, на Ваше обличчя, так чи ні?

Святослав Вакарчук: Я усвідомлює те, що моя поява у списках, мабуть, спричинена у тому числі і тими факторами, про які Ви говорите. Однак, можу Вас запевнити, що я абсолютно свідомий того, що я є нова людина в політиці, я прийшов туди працювати, прийшов туди вчитися і вдосконалювати свій досвід, і давати його далі для покращення результатів. Я абсолютно не маю жодних зовнішніх амбіцій, і цікавить мене виключно результат.

Юлія Жмакіна: Святославе, тема нашої сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”: “Лідери, відомі обличчя чи програми – що визначає вибір українців?” Питання до Вас: чи читали Ви програму “Наша України – Народної самооборони” і що особливо Вам важливо в цій програмі?

Святослав Вакарчук: Безумовно читав. І зрозуміло, що команда коли іде на вибори, вона не тільки читає, вона і створює разом цю програму. Спочатку відповім, з Вашого дозволу, на першу частину запитання: у світі традиційно, і це іде мова не тільки про Україну, або навіть не тільки про демократії, які розвиваються, а також і про старші демократії, більш усталені, завжди робиться ставка на лідерів.

Згадайте, коли ідуть вибори, то відбувається так чи інакше переоцінка з точки зору особистості. І не тільки Франція – можна згадати Великобританію, Францію, Німеччину і так далі. Це пов’язано з дуже простою річчю: те, що не всі громадяни в стані розібратися в усіх тонкощах передвиборчих програм.

Юлія Жмакіна: Але хоча б прочитати її?

Святослав Вакарчук: Безумовно. Але це мало прочитати програму, потрібно її відчути. І люди намагаються відчути лідера. Тому це абсолютно нормально.

Юлія Жмакіна: Пане Вакарчук, крім зняття депутатської недоторканності, що Вам до серця в програмі блоку, у списку якого Ви йдете?

Святослав Вакарчук: Я щиро вірю, що основна ідея блокую, що майбутнє, яке ми створюємо, ми його створюємо не для політиків, а для звичайних людей – це і є філософія. А решта речей – вони доробляться. Головне, щоб ми всі усвідомлювали – особисто я усвідомлював це завжди, усвідомлюю і зараз – що політик, це не привілей, це тяжкий вибір, тяжке випробування, дуже часто це через терні до зірок – тяжкі муки. І це люди, які ставлять себе в жертву загальному добробуту. Я готовий до цього, я сподіваюсь, що всі мої колеги теж.

Юлія Жмакіна: От цікаво, самі політики серйозно ставляться до власних програм, пане Уколов? Ви серйозно ставитесь до прориву, до відмови від еволюції, еволюційних процесів?

Віктор Уколов: Якби ми не серйозно ставилися, ми би цього не пропонували. Розумієте, ми як держава втрачаємо час. Уже 16 років незалежності минуло, а ми не зробили якісний стрибок вперед. Подивіться, що відбувається з Польщею, що відбувається з нашими сусідами, які є в Центральній Європі. Ми все ще топчемося на місці.

Юлія Жмакіна: Пане Плотников, а Ви б заперечували еволюційні процеси і їх вплив на розвиток економіки, на розвиток суспільства українського? Чому не пропонує Партія регіонів прориву?

Олексій Плотников: Є якісь реалії, ми не можемо відкинути 16 років незалежності, сказати, що це була помилка, нам треба з нуля починати. Хоча безперечно, Ви знаєте, наша програма, яка оприлюднювалась на минулих виборах і зараз, вона передбачає розвитку, вона передбачає пришвидшення розвитку. Це інноваційна, інвестиційна модель розвитку, багато чого іншого. Тобто ми не відкидаємо того, що робилося ...

Віктор Уколов: Але я сказав би, що ми більш незадоволені нинішньою ситуацією, ніж Партія регіонів. І від цього незадоволення ми пропонуємо прогрес.

Юлія Жмакіна: Сьогодні лідер блоку “Наша Україна – Народна самооборона” сказав, що на цих виборах відбувається змагання світоглядів. Може це просто, дійсно, боротьба світоглядів?

Олексій Плотников: Я не знаю, чи є, взагалі, світогляд у лідера “Нашої України – Народної самооборони”.

Які там світогляди, все ж таки у нас єдина держава, це різні політичні сили, які працюють в одній державі. До чого тут світогляди. Там, можливо, просто нерозуміння, що таке світогляд.

Віктор Уколов: Давайте говорити про більш конкретні речі, а не про філософські концепції.

Юлія Жмакіна: Підбиваючи підсумки, Ваша порада українському виборцеві – чи дивитися в обличчя, згадувати, що ці люди зробили, чи все-таки почитати програму?

Віктор Уколов: Те, що я і казав на початку: почитати програму, але тим не менше звертати увагу на те, що було зроблено цим лідером у минулому. Це найкраща гарантія того, що цей лідер виконає цю програму, яку він заявив.

Олексій Плотников: Безперечно, читати програму, безперечно, дивитися на лідера. Безперечно, дивитися на те, що політична сила вже зробила. Це, взагалі, питання не має сенсу. Що, ми порадили б вам не читати наші програми? Як можна відповісти по-іншому.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG