Доступність посилання

ТОП новини

Двох російських громадян судять у США за шахрайство


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку федеральна прокуратура Сполучених Штатів завела кримінальну справу на двох російських громадян, яких звинувачують у шахрайстві та злочинній змові. Відбулося вже попереднє судове слухання. Стало відомо, що вони за грубі гроші виготовляли на бланках ООН фальшиві документи, які давали право нелегальним іммігрантам отримувати візи для в’їзду на територію США. Отож, судять В’ячеслава Манохіна, перекладача ООН, та Владіміра Дерев’янка, перекладача з адвокатської контори у Манхеттені. Якщо журі присяжних засідателів визнає їх винними, то обом підприємцям загрожує по 5 років тюрми.

Прибуткове підприємство заснував пан Манохін 2005 року. За словами помічника федерального прокурора Майкла Фарбяжа, працівник ООН у ранзі дипломата був частиною глобальної злочинної мережі. Цей 45-річний російський громадянин, користуючись своїм доступом до бланків оонівських документів, заповнював фальшиві офіційні запрошення для участі у неіснуючих конференціях неурядових громадських організацій, що нібито проводилися під егідою ООН. Манохін підписував запрошення ім’ям вигаданого ним представника ООН Леонардо Бракетта.

Манохін розповів внутрішнім слідчим ООН, що дозволяв своїм закордонним клієнтам, тим, кому виписували запрошення, подавати номер його телефону в секретаріаті ООН для підтвердження особи «запрошуваного учасника конференції» на випадок, якщо поцікавляться з державного департаменту США. За свої послуги Манохін і його подільник Владімір Дерев’янко правили по 15 тисяч доларів з носа. Зокрема, Манохін допоміг таким чином шістьом українським громадянам отримати Французькі в’їзні візи.

Позбавлений дипломатичного імунітету Манохін не бажає повертатися до Росії

Федеральний суддя Кевін Фокс подякував генеральному секретареві ООН Пан Ґі Мунові за те, що він, на прохання міністерства юстиції США, позбавив Вячеслава Манохіна дипломатичного імунітету, тобто статусу недоторканості. Це дало змогу поліції міста Гринич, штат Конектикут, одразу заарештувати перекладача. Дерев’янка пов’язали, як то кажуть, у Блумфільді, штат Нью-Джерсі. Якщо їх посадять, то після відбуття покарання можуть депортувати.

Алекс Окс, адвокат Манохіна, заявив, що його підзахисний, який працював в ООН протягом 19 років, «не бажає повертатися до Росії» і доведе, що він «не брав участі у злочинній змові». Дейвід Стерн, захисник Дерев’янка, назвав його «безкорисливою людиною», мовляв у декого з нужденних він не брав грошей. Він сказав, що адвокат, у конторі якого до арешту працював Дерев’янко, так високо поціновує його, що ладен виставити заклад за те, щоб його випустили на волю до початку судового процесу.

Заклад, призначений федеральним суддею за Дерев’янка – 250 тисяч доларів, за Манохіна – 300 тисяч. У справі проходить ще третій, громадянин Узбекістану Камілджан Турсунов, нелегальний іммігрант. Його судитимуть за те, що отримав в’їзну візу на підставі фальшивого запрошення на конференцію ООН.
XS
SM
MD
LG