Доступність посилання

ТОП новини

Національно-визвольний серіал


Леся Бакалець Київ, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Серіал про національно - визвольний рух 1919-1949 років «Собор на крові» з наступного тижня покажуть по всій Україні. Чи об’єктивний виклад фактів, чим фільм кращий за безліч книжок на цю тему?

Десять документальних серій по тридцять хвилин кожна, із музичним супроводом Тараса Чубая. Історія на кіноплівці – має свої переваги і може збільшити аудиторію зацікавлених, каже режисер «Собору на крові» Ігор Кобрин: «Дуже багато історичних книжок на цю тему вже вийшли. Скажіть, будь ласка, хтось з вас їх читав? А буде читати? Та ніколи! Тому моє завдання полягає не скільки навіть у історичній правильності викладу, скільки у популяризації тих подій. Мало знати факти, їх треба ще примусити хоча б подивитися».

Поняття об’єктивність фільму – за словами Ігоря Кобрина не існує. Є тільки об’єктивні факти, але симпатії режисера все одно схиляються на якийсь один бік. За свій фільм він отримав негативні оцінки як від лівих, так і від правих. Ігор Кобрин говорить, це означає, що фільм успішний. Одначе, він розрахований на людей, які вже знають хоч щось про національно-визвольний рух. Це має бути хоча б рівень 10 класу та просто зацікавленість історією, каже режисер: «Спочатку треба зацікавити людей темою, які або займаються цим професійно, або просто цікавляться, цей серіал розрахований на людей, які мають якусь підготовку. Завдання серіалу – знайти союзників, а потім вже ширше популяризувати».

У ролі експертів - книжки

Ігор Кобрин істориків у підготовку фільму не запрошував. Переконує, вони також стоять по різні сторони барикад. У ролі експертів використовував книжки.

Десятисерійний фільм канал «1+1» покаже вже в понеділок. Головний редактор замовної кінотелепродукції телеканалу Станіслав Сукненко каже, документалістику люди дивляться: «З кожним роком робити документальні фільми все важче і важче, але попит є. І я сподіваюсь, ми будемо робити більше таких фільмів і проектів».

«Собор на крові» покажуть більше п’ятдесяти регіональних каналів по всій Україні. Серіал також вийде на дисках і буде розповсюджений про школах на вищі навчальні заклади.
XS
SM
MD
LG