Доступність посилання

ТОП новини

Місця у списках: Нових облич львів’ян у списках немає


Галина Терещук Львів, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На виборців Львівщини вкотре великі надії покладають блоки «Наша Україна – Народна самооборона» і БЮТ. За прогнозами соціологів, «регіонали» у західних областях наберуть щонайбільше 5% голосів. За результатами попередніх виборів, саме «Наша Україна» і БЮТ отримали тут найбільші симпатії виборців.

Львівський лев
Як сьогодні представлені львів’яни у списках, чи лобіюють інтереси своїх виборців політики, коли стають парламентарями?

У найбільших блоках екс-львів’ян порівну

Найчисельніше представлені львів’яни, нові обличчя і особистості, у списку Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Блок Юлії Тимошенко у списку до 150 номера має 6 львів’ян, п’ятеро із них давно мешкають у столиці і лише один із кандидатів голова обласного осередку Іван Денькович – із львівською реєстрацією. У першій сотні блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» 10 львів’ян, 9 із них колишні і один нинішній.

У списку Партії регіонів 6 осіб, лише один із них проживає у Львові і має свій бізнес, Петро Писарчук. А Тарас Чорновіл відремонтував двоповерхове помешкання в престижному районі Львова, але, як кажуть сусіди, буває там зрідка.

По суті, Львівщина, яка дасть найбільше голосів БЮТ і «Нашій Україні» представлена 1 новим обличчям із регіону. Усі інші претенденти на крісла у парламенті уже там побували і давно ідентифікують себе з Києвом, а не Львівщиною.

Експерт, директор часопису «Новий погляд» Андрій Скоп, ознайомившись із списками, зауважив, що нових облич, яскравих особистостей, він там не побачив: «Тарас Стецьків і Василь Куйбіда працювали донедавна навіть радниками Президента, але я так і не зауважив жодної ініціативи чи лобіювання допомоги Львову. А Куйбіда – колишній мер міста. Вони просто чекали на чергу до списку. Взагалі представництво колишніх і нинішніх львів’ян у списку трьох найбільших партії нічим не відрізняється. Будемо далі голосувати і так знову і знову».

Львівського лобі у Києві немає

Як показує досвід, протягом усіх виборів у роки незалежності України, львів’яни, які проходили до парламенту доволі швидко інтегрувались у столичне життя і забували про інтереси виборців, які делегували їх у парламент. Власне так і не утворилось у Києві львівське лобі, яке б відстоювало інтереси галицького краю.

Списки кандидатів від Львова доволі активно обговорюють сьогодні на Львівщині. Скажімо, обласна партійна конференція «Нашої України» першим у рейтингу висунула керівника міської організації підприємця Олега Мандюка, натомість його кандидатура в кінці другої сотні, непрохідна. На задвірках списку опинився і голова Львівської облради Мирослав Сеник. Однією із причин експерти називають той факт, що керівник так і не перервав відпустку у Хорватії під час фосфорної аварії.
XS
SM
MD
LG