Доступність посилання

ТОП новини

Президент Татарстану про нову угоду з Москвою та особливості шляху до демократії


Олексій Крапивко Київ, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Татарстану Мінтимер Шаймієв в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів про дорогу до демократії, якою йде республіка, а також про нову угоду з розподілу повноважень між республікою і урядом Російської Федерації.


Мінтимер Шаймієв заявив, що нині Татарстан іде шляхом демократії, але йде до цього своїм власним шляхом.

Мінтимер Шаймієв: «Навіть ті країни, які називають себе демократичними, а ми теж вважаємо себе демократичними, вже починають шукати певні межі. Я не кажу про зупинку процесу, але вони починають думати про вдосконалення своїх систем».

Шаймієв каже, що такі пошуки – результат деяких негативних аспектів демократії і їхнього впливу на людей, які стали очевидними у процесі переходу до демократії. Процес відбувається під час перетворення країни на демократичну. Президент Татарстану вважає, що цей перехід слід максимально пом’якшити.

Мінтимер Шаймієв: «Ми маємо діяти виключно в інтересах суспільства. Це процес, який не варто пришвидшувати. Ми ж не можемо роздягтися догола і бігти за демократією, так можна спотикнутися».

Однак, це не означає зміни головних цілей та пріоритетів. Президент Татарстану каже, що розвиток прав та свобод громадян традиційно вважається шляхом демократії – як, наприклад, вільна преса – ключ до вільного суспільства.

Мінтимер Шаймієв: «Поза сумнівами, суспільство має бути вільним. Не може бути жодних суперечок, щодо свободи та прав преси. Якщо вони не роблять шкоди, тоді вони повинні мати власну думку і висловлювати її, щоб люди могли її почути. А люди, кожен окремо, мають бути готовими сприйняти, чи відкинути цю інформацію. Якщо ми досягнемо такого рівня, ми побачимо, як стрімко почне розвиватися і демократія, і громадянське суспільство».

Нова угода з Кремлем більш політична

Мінтимер Шаймієв каже, що остання угода із Москвою про розділення влади розширює права Татарстану: «Перш за все, хочу зазначити, що ця угода коротша за попередню, вона дуже змістовна, особливо з точки зору політичної перспективи, тому що угода 1994 рок ухвалювали в досить важких умовах».

Шаймієв пояснює, що більшість питань тодішньої угоди стосувалися майна, тоді як нинішня – більш політична.

Нова угода, яку палати російського парламенту схвалили минулого місяця, надає цій багатій на нафту республіці більшу автономію, ніж іншим суб’єктам федерації. Але найголовніше, вважає Шаймієв, що це відбулося вперше в історії.

Мінтимер Шаймієв: «Політичне значення нової угоди величезне. Якщо ви придивитися ближче, то побачите, що це перша така угода в історії Росії. І вона має силу федерального закону. Вона пройшла Держдуму та Раду Федерації. Це відкриває багато можливостей для вирішення різноманітних проблем».

Шаймієв каже, що нова угода надає Татарстану можливість йти шляхом нових міжурядових угод – щодо екології, податків, культури та інших важливих питань. І Татарстан матиме міцну опору, тому що угода зберігає автономію республіки.

Чи перейдуть з кирилиці на латинку та хто замінить Шаймієва?

Шаймієв торкнувся іще однієї проблеми у стосунках Москви і Казані – це заклики щодо переходу Татарстану на латинську абетку, замість кирилиці. Але такий заклик може розділити татарську націю, застерігає Мінтимер Шаймієв.

Ще одне питання – хто стане наступником Шаймієва, четвертий термін президентства якого збігає 2010 року, або, якщо він залишить посаду раніше (деякі спекулюють подібною можливістю). Президент Мінтимер Шаймієв каже, що зараз є багато молодих талановитих лідерів, які здатні його замінити. І це дозволить Татарстану обирати лідера всередині країни, а не із зовні. А це, у свою чергу, дозволить продовжити розвиток у власному напрямі.
XS
SM
MD
LG