Доступність посилання

ТОП новини

Дослідники критикують пропозицію Єврокомісії карати роботодавців, які наймають нелегалів


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Нерозумно карати роботодавців у Євросоюзі за використання нелегалів, як робочої сили, коли в ЄС немає єдиної системи, через яку компанії могли б звертатися за дозволом на роботу для тих чи інших фахівців із країн, що не входять до Євросоюзу. Про це заявила в інтерв''ю Радіо Свобода експерт Центру досліджень європейської політики Елспет Гайлд, яка цими днями опублікувала у співавторстві статтю, присвячену пропозиції Єврокомісії карати роботодавців за використання працівників, котрі незаконно перебувають на території Євросоюзу. При експлуатації робітників та інших обтяжувальних обставинах Єврокомісія пропонує запровадити кримінальну відповідальність для роботодавців. В інтерв’ю Радіо Свобода дослідниця Гайлд пояснила, чому ідеї Єврокомісії карати роботодавців не є прийнятними.

Елспет Гайлд
Елспет Гайлд: Не існує системи видачі дозволу на роботу, через яку, наприклад, українець їде до Італії, де йому запропонували роботу. Немає системи, яка б за європейським законодавством дозволила роботодавцю отримати для цієї людини дозвіл на роботу. Є абсолютно дезорганізовані національні системи. Коли працівник їде до Швеції, там спрацьовує цілком інша система для роботодавця. Тож нерозумно мати спільну систему покарань, коли немає спільної системи, яка може контролювати роботодавця і завдяки якій він може найняти українського працівника законно.

Радіо Свобода: Чи бачите ви якусь додану вартість у пропозиції Єврокомісії?

Елспет Гайлд: Ні. Доданої вартості там абсолютно немає. Якщо тільки не існує спільної системи, через яку, наприклад, український робітник може отримати дозвіл на працю. А якщо роботодавець намагається взяти його на роботу з жорстокими умовами праці, тоді це питання закону про робочі стандарти.

Радіо Свобода: У статті ви пишете, що Єврокомісія пропонує карати тільки певні категорії роботодавців. Що конкретно ви маєте на увазі?

Елспет Гайлд: Покарання пропонується, наприклад, у випадку з українцями, але не у випадку, приміром, із португальцями. Два роки тому Британський конгрес профспілок провів велике дослідження, яке засвідчило, що у Британії найбільше експлуатують працівників із Португалії, а потім ішли українці. А за пропозицією Єврокомісії роботодавці, які наймають українців, будуть покарані, але ті, хто бере на роботу португальців, не будуть покарані. Незважаючи на те, що португальців експлуатують більше. Це свідчить про безглуздя. З експлуатацією на роботі слід боротися через норми робочих стандартів, а не через закон про імміграцію.

Радіо Свобода: Але чи думаєте ви, що пропозиції Єврокомісії все ж таки можуть зупинити компанії наймати нелегальних працівників і таким чином зменшити потоки мігрантів?

Елспет Гайлд: Ні, я не бачу жодної причини для цього. Я не бачу жодних доказів, що за 20 років закони на національному рівні з покарань роботодавців якось змінили кількість людей, що незаконно працюють у Євросоюзі. Таке законодавство існує понад 20 років у Німеччині, але Єврокомісія припускає, що нині в Німеччині нелегально працює людей більше, ніж 20 років тому.

Радіо Свобода: Що б ви зробили на місці Єврокомісії?

Елспет Гайлд: Я б зробила дві речі. Насамперед я б боролася з тим, що викликає найбільшу стурбованість у суспільстві – це жорстокі умови праці. Ми не думаємо, що роботодавці повинні отримати конкурентні переваги через експлуатацію працівників. І ми вважаємо, що працівники повинні мати належну зарплату. То я б почала з того, що слід гарантувати, що законів ЄС з праці дотримуються. Люди отримують їхні мінімальні зарплати, їхні відпустки, їхній робочий час поважають відповідно до директиви про робочий час. І я думаю, що це шлях вперед.
XS
SM
MD
LG