Доступність посилання

ТОП новини

Ба! Знайомі всі обличчя. Нові партійні списки?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи знаєте Ви перші п’ятірки партійних списків? Чи цікавитеся, хто ці люди – потенційні депутати? /images/photo/SL_09.08.2007_n1.jpg Маргарита, психолог: - Взагалі я за Януковича. Але після останніх виборів я стараюся не дивитися новини, просто огидно вже. /images/photo/SL_09.08.2007_n2.jpg Валентин, менеджер: - Ну я цікавлюся: хто в БЮТі, в Партії Регіонів, комуністи. А більше – ні. /images/photo/SL_09.08.2007_n3.jpg Інна, вчитель: - Я за БЮТ, але з переляку всіх забула... Ну Юля Володимирівна – перший номер. /images/photo/SL_09.08.2007_n4.jpg Микола, проектувальник: - БЮТ знаю, комуністів не знаю. Не до списків зараз. /images/photo/SL_09.08.2007_n5.jpg Єлена, пенсіонерка: - Я знаю десятки перші. Але набридли одні й ті самі обличчя, мені здається, що нічого не міняється. Марічка Набока, Віола Бурда Нову-стару забавку запропонували політики простому українцю. Це - вивчення списків, які старанно складалися (а деякі уточнюються й досі) протягом останніх кількох тижнів. Списки Нашої України, яка тепер йде в парі з Народною Самообороною, незважаючи на відсутність головного "любого друга" Петра Порошенка, знову нагадають родинну метрику. А списки Партії Регіонів, окрім вже давно знайомих прізвищ, поповнилися не менш знайомим і не менш скандальним Геннадієм Васильєвим. Чи цікавить українців - хто буде у цих списках? І як партії визначали, кого саме вони беруть у свій майбутній депутатський віз?

Нова зміна, стара зміна...

Журналіст Володимир Ар’єв потрапив на десяте місце у список "Нашої України - Народної Самооборони". До участі у виборах його запросив Юрій Луценко. Але, як саме складали списки цього блоку навіть для людини, яка в ньому є , лишилося загадкою. Ар’єв каже, що приймав рішення про вступ до партії досить довго. Але, зрозумівши, що, як депутат, зможе допомогти великій кількості людей, погодився на пропозицію народної Самооборони. Автор і ведучий Закритої зони, захотів “замінити хоча б одного з тих політиків”, яких звинувачував у своїй програмі.

Левко Лук’яненко - один із найстарших депутатів від БЮТ, депутат чотирьох скликань парламенту - нині не потрапив до списку БЮТ. Він добровільно залишив його, незважаючи на вмовляння Юлії Тимошенко. У свої майже вісімдесят років Левко Лук’яненко вирішив поступитися дорогою молодим і присвятити трохи часу в житті своїм особистим планам. Він збирається написати книгу про тих людей, з якими він перебував довгих 25 років в ув’язненні.

Ті ж обличчя, тільки в профіль

Ірина Богословська
Партія Віче минулого року йшла на вибори самостійно і до Верховної Ради не потрапила. Тепер лідерка Віча Інна Богословська заради призового - четвертого - місця у списку Партії Регіонів залишила свою партію і перейшла до Регіонів. Заступниця міністра юстиції розповідає, що спочатку була внутрішня дискусія її партії Віче. А на з’їзді було прийнято рішення делегувати декількох представників до списку Партії Регіонів.

Як потрапляють у “золотий” список?

Партії – це акціонерні товариства, - впевнений політтехнолог Сергій Поярков. Але є одна відмінність: в справжніх акціонерних товариствах більше принциповості, порядності; є якісь закони жанру. Тож партії відкриті. Але відкриті для тих, хто може домовитися. Якщо продивитися усі списки - аналізує політолог Андрій Єрмолаєв, то досвідченим оком можна побачити, як в блоках і партіях розподілили місця за квотами, тобто, хто за чиєю квотою туди потрапив.

Андрій Єрмолаєв
«Практично всі основні учасники дострокових парламентських виборів тяжіють до певного політичного авторитаризму – іноді персонального, інколи політичного, але головне слово при визначенні місця у списку залишається за першими особами.»


Наприклад, в блоці “Наша Україна-Народна Самооборона” реалізовано принцип квотування від учасників, плюс право Президента певною квотою наполягати на своїх кандидатурах в прохідній частині списку. У Партії Регіонів інша ситуація: є партійний список, плюс пропозиції від прем’єра. Тож тут домінує не кулуарно-міжблоковий принцип формування списків, як в НУНС, а партійно-кулуарний принцип. В БЮТ, за словами політолога, застосовано суто кулуарний принцип. І прохідна частина списку знаходиться в руках трьох-чотирьох керівників Те, що остаточне слово було за лідерами блоків, свідчить про те, що українські партії все таки потребують сильної вольової руки, - каже політолог.

Пропорційна система може бути ефективною – впевнений голова комітету виборців України Ігор Попов. Але для того, щоб виборці хоча б приблизно уявляли, звідки взялися прізвища у партійних списках, треба повністю переінакшити схему їхнього формування - починати не з гори, а знизу. Зараз же, майже в усіх партіях відбувається так: керівництво запропонувало, а з’їзд, згідно з партійною дисципліною, одностайно затвердив. Як було би цікавіше виборцю - пропонує партіям Ігор Попов:

«Потрібно почати обговорення з низових партійних організацій: кого б вони хотіли висунути. Потім перенести це обговорення на обласні конференції, щоб обласні конференції рекомендували кандидатів керівним органам, які б їх розглянули. І потім прозоро все це винесли на з’їзд з аргументацією: чому саме цих людей треба включити в списки.»

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG