Доступність посилання

ТОП новини

Туристичні шахраї: як вберегтися?


Ірина Біла Слухати:


Ірина Біла: Літо – пора відпочинку і подорожей. Гарних вражень і безтурботного життя. А ще - оздоровлення і підзарядки сонцем, морем, емоціями. Так повинно бути, і для більшості так і є. Але не для тих, хто прибав путівку у туристичних шахраїв або просто недбало вибрав місце відпочинку.

Що робити, аби уникнути подібного досвіду? Як можна захистити свої права і оминути відпускні негаразди? Чужий досвід та деякі поради і роз’яснення - сьогодні в програмі “Нова Україна”, яку підготувала і вестиму я, Ірина Біла.

Медики переконують – ті, хто бодай раз на рік відпочивають, мають менше проблем зі здоров’ям, ніж ті, хто роками працює без відпусток. Особливо радять частіше мандрувати – це і стреси знімає, і світогляд розширює, і нових вражень додає більше, аніж просто відпочинок на пляжі. Більше про мандри і чому вони так потрібні людям знає моя київська колега Інна Набока.

Інна Набока: Чи замислювалися ви, навіщо ми подорожуємо? Чому так любимо мандри? У кожного, мабуть, є власна відповідь на це питання. Одні скажуть, що це дає нам нові знання. Але в наш час можна про все дізнатися, не виходячи з дому, за допомогою Інтернету. Інші переконані, що ми подорожуємо, щоб утекти від буденності, змінити обстановку, відпочити від проблем, турбот, клопотів.

Мандри дають нам творчий імпульс, натхнення, нові враження. Відомий польський філософ Лєшек Колаковський вважає, що, насамперед, до подорожей нас спонукає цікавість. Все це так, але, здається, є ще щось. На думку досвідчених мандрівників, це „щось” полягає у можливості робити... власні відкриття. Бо, приїжджаючи до нової країни, міста чи незнайомого села, ми завжди наче відкриваємо їх для себе. І часом ці маленькі, особисті відкриття вартують для нас більше, ніж речі глобальні.

Звичайно, багато хто мріє про подорожі в далекі, екзотичні краї чи світові столиці. Щоправда, економічні реалії нашого життя такі, що мало хто може дозволити собі далекі вояжі. Хоча зовсім не обов’язково у пошуках незвіданого вирушати до Таїланду чи Бразилії. Адже і на власній землі ми відкрили для себе ще далеко не все.

Особливо добре вирушати в мандри разом із друзями, родиною, дітьми. Спільна поїздка, на думку психологів, чудово єднає, зміцнює родину, допомагає подолати кризові ситуації чи непорозуміння. В мандрах ми відкриваємо історичні пам’ятки і мальовничі краєвиди, знаходимо нові враження і друзів. А ще ці невеличкі подорожі дають можливість багатьом з нас зробити найцікавіше відкриття: відкрити щось несподіване в собі самому. Літо, відпустка, звичайно ж, найкращий час для подорожей. Тож не гайте часу! Розробляйте маршрути, пакуйте наплічники чи валізки і – гайда назустріч новим пригодам, враженням і відкриттям.


Ірина Біла: Молодята Світлана та Олег також прагнули нових вражень. А ще - комфортного відпочинку. Тим більше, що це була їхня весільна подорож, такий собі “медовий тиждень”. Тому вирішили не заощаджувати і обрали для відпочинку завжди привітну до туристів Туреччину. За посередництвом звернулися до солідної туристичної фірми. Вибір зупинили на гарному 5-ти зірковому готелі, де “все включено”, і в передчутті приємних вражень, вирушили в дорогу. Прикрощі почалися відразу по приїзді.

Світлана: Номер був страшенний. Те, що стандарт номер, і те, що нам показували 5-зіроквий готель класу “5+”, він навіть трійці не відповідав. Це був страшний номер. Я ходила, просили поміняти, мені сказали: “Все зайнято. Нема”.

Ірина Біла: Не втішила молодят і кухня. Їм доводилося мало не завчасно приходити на обіди, аби таки не вийти звідтіля голодними.

Світлана: Була надзвичайно погана їжа, такий асортимент бідний. Настільки бідний для Туреччини – фруктів абсолютно не було. Було одне м’ясне блюдо, і ми не встигали його попробувати. Мого чоловіка буз м’яса залишити – це було проблематично їсти. На салати він не згоден і на лапшу з грибною заправкою теж не згоджувався.

Ірина Біла: Інші прикрі моменти перебування в 5-зірковому готелі вже переповідати не будемо. А їх було чимало. Світла звернулася за роз’ясненнями до тур фірми і почула, що в усьому винен... туроператор, який “забув” повідомити, що з 1 жовтня сервіс вже відрізняється від літнього і частина послуг, за які молодята платитимуть кошти – недоступні.

Світлана: Путівка була дорога як на середину жовтня, і вона була по ціні літньої. Це вже туроператор турфірмі не повідомив, що з 1 жовтня в цьому готелі вже багатьох обіцяних речей, за які ми платимо – “all inclusive”, за те, за те, за те вже немає. А ціна за іде.

Ірина Біла: Відновити справедливість і захистити свої права Світлані так і не вдалося. Хоча вона і була налаштована рішуче.

Світлана: Ти закони всі знаєш, але, насправді, ці закони там ніхто не підтвердить це все. Не підтвердить, що там не було того, того. Я підходила до менеджера – він говорить англійською, я нічого не розумію. Я питаю: “Чого немає їжі, того, того?” Там же свідків треба.


Ірина Біла: А ось Анатолій Сергійович вирішив вже після відпочинку не сваритися і не псувати собі нерви “розбірками” з тими, хто обіцяв йому безпроблемний відпочинок. Хоча й він зустрівся з дивною “забудькуватістю” працівників тур фірми.

Анатолій Сергійович: Я зібрався на лижний курорт Татранська Ломниця. Я прийшов на вокзал – з путівкою, гроші заплатив, квитків нема… що робити? В мене був телефон турфірми в Ужгороді. Виявилося, що група, з якою я мав їхати, виїде аж наступного дня. Тобто турфірма помилилася датою. Довелося переночувати в Ужгороді в готелі.

У той момент я кипів гнівом, злістю, погрожував, що я приїду в Київ, то їх усіх рознесу… закінчився мій відпочинок, я приїхав – і сказав: “Бог з ним!”

Ірина Біла: Отримати інформацію, де відпочити якісно й так, аби вас не обдурили, виявляється, не так вже й просто. Особливо в областях. Як з’ясувала закарпатська кореспондентка радіо “Свобода” Надія Петрів - жодна установа чи організація не може відповісти на запитання вітчизняного туриста, як йому вберегтися від обману.

Надія Петрів: Як не прикро, у Закарпатті ніхто не може надати інформацію про те, де безпечно й без обману відпочити. Управління туризму, які діють при обласній державній чи районних адміністраціях часто не те що не володіють такою інформацією, а й не знають, де і які послуги взагалі надаються. До них, відповідно, й найрідше звертаються зі скаргами постраждалі.

Якщо звертаються, то хіба що до суду. Але й суд – далеко не та інстанція, яка хоче ділиться подібною інформацією чи радить, як допомогти. Постає питання, куди ще звертатися? Може, в управління у справах захисту прав споживачів? Там ні торік, ні цьогоріч скарг на турфірми немає. А тим часом інформації туристам про якісні послуги, їхню вартість тощо й справді бракує. Так стверджує керівник Закарпатського туристично-інформаційного центру Олександр Коваль:

Олександр Коваль: Оскільки ми бачимо, що клієнти потенційні уточнюють інформацію, як доїхати, як переночувати, де можна додатково харчуватися, це означає, що у них є недостатньо інформації. Нами був проведений моніторинг інтернет-сайтів Закарпаття, ті, хто продає туристичні послуги, санаторії, турбази. Ми побачили, що дуже багато інформації там є вже застарілою, недостовірною, що тягне за собою негативні настрої.

Надія Петрів: Саме таким сумним прикладом став відпочинок у Туреччині 29-річного ужгородця Степана. У недорогому, але розрекламованому готелі було все, що обіцяв туроператор. Єдине, про що він не попередив, це про додаткові платні послуги. Розповідає Степан.

Степан: Приїхав я в Туреччину, в 3-зірковий готель, де гарантувалося море, пляж тощо. Насправді до пляжу їздила маршрутка, на пляжі всі послуги були платні. Тобто один рушник – один євро, один лежак – один євро.

Якщо порахувати гроші, які були витрачені на ці лежаки-рушники або там сік – також кажуть“all inclusive” – стакан соку також один євро, то відмінусувавши вартість перельоту, ці послуги склали в два рази більше, ніж вартість самої путівки, саме проживання в цьому готелі. Тому я вважаю, що недомовлювання деяких фактів також є свого роду обман.

Надія Петрів: Однак не лише за кордоном чекають на туриста несподіванки. Їх чимало й на вітчизняних курортах, особливо в Криму. Та якщо тут неприємні сюрпризи очікують влітку, то взимку ними багаті гірські регіони. Приміром, та ж Львівщина, Івано-Франківщина та Закарпаття. Як розповіла радіо “Свобода” менеджер Закарпатського інформаційно-туристичного центру Зоряна Попович, мова в першу чергу про сезонні коливання в цінах на послуги туристичних об’єктів. Про них мало хто знає, а самі оздоровниці, готелі та турбази воліють замовчувати про такі зміни. Сподівання на те, що турист приїде й уже не захоче повертатися додому. Каже пані Зоряна:

Зоряна Попович: В більшості пансіонатів, готелів ідуть сезонні знижки або підвищення цін – це, в основному, на різдвяно-новорічний період і, як правило, в цей час, тобто влітку десь – липень, серпень – вже бронюють місця на новорічний період. Одне діло, яка є у нас інформація про ціни, і інша справа, які будуть реальні ціни на той час, коли люди приїдуть.

Надія Петрів: В Закарпатському туристично-інформаційному центрі зізнаються: нічим допомогти постраждалим від неякісних послуг туристам вони не можуть. Єдине, що пропонують, це перед відпочинком зв’язатися безпосередньо з туристичною базою чи санаторієм і детально розпитати по всі нюанси відпочинку. Довіряти в цьому питанні інтернет-сайтам, різним буклетам, брошурам та іншій друкованій інформації, яка часто виявляється застарілою та недостовірною, не рекомендують.

Ірина Біла: Стовідсоткової гарантії на ринку туристичних послуг ніхто не може дати, - переконаний директор Туристичної фірми “Феєрія” Ігор Захаренко. Навіть найшановніший тур оператор чи фірма не застраховані від помилок. Або власних, або партнерів. Крім того, просто нереально догодити усім клієнтам. Бувають і такі, що завжди усім невдоволені і мало не професійно намагаються через судові позови відшкодувати собі бодай моральні збитки. Ігор Захаренко.

Ігор Захаренко: Мабуть, будь-яка фірма, яка працює навіть дуже добре, будуть якісь і незадоволені туристи, і будуть якісь справи. Кілька таких було, навіть і до суду дійшло. Ми справи виграли, тому що те, що ми обіцяли, те ми виконали. Але дуже часто сподівання туристів вище, ніж це є насправді.

Але це вже не до нас. Ми пропонуємо те, реально все є, щоб люди були готові, наприклад, якщо це Крим, до того сервісу, який там є. Якщо ми якусь послугу не придоставили, і це наша вина, то звичайно ми це компенсуємо. А якщо це не наша вина, а просто туристу не сподобалося, тому що він думав, що це краще, то це вже суб’єктивно, розумієте.


Ірина Біла: Зазвичай надто важко ошуканим туристам довести свою правоту в суді. Та й до суду рідко хто з них доводить справу. Хоча лише так можна відшкодувати матеріальні та моральні збитки. А обов’язок державних структур, що опікуються туризмом – позбавляти ліцензії фірми, робота якої не відповідає задекларованим принципам. Продовжує роз’яснення головний спеціаліст сектору захисту прав та безпеки споживачів при Держслужбі туризму Володимир Колесник.

Володимир Колесник: В судовому порядку якщо відпочиваючий хоче, щоб йому відшкодували частково чи повністю ті затрати, які він поніс, він в праві звертатися до суду, тому що ми аж ніяк не можемо заставити туроператора якогось повернути кошти туристу. У нас такої нема можливості. Можемо тільки розглядати ліцензійну діяльність його, чи вона відповідає тим вимогам ліцензії, які туроператор повинен надавати туристу. А якщо не відповідає, то може ставитись питання про відкликання ліцензії.

Ірина Біла: Щороку на туристичному ринку з’являються і зникають сотні турфірм. Головне, - попереджає Володимир Колесник, - не потрапити в тенета тих агентств, котрі свідомо створюються на нетривалий час і своє майбутнє не пов’язують з туристичним бізнесом.

Про деякі з таких туроператорів пам’ятає і керівник Центру туристичної інформації Національного турагенства України Володимир Царук.

Володимир Царук: У нас була ситуація на туристичному ринку, що кілька турооператорів, зокрема перед Новим роком, які продавали Чехію, вони раптово зникли, і навіть крупні туроператори, вони потрапили у великі гроші. Є тур оператори, які просто не виконують своїх обіцянок.

Ірина Біла: Що ж робити, аби оминути зустріч з шахраями і не зіпсувати собі відпочинок? Поради від Володимира Царука.

Володимир Царук: Найперше – дуже прискіпливо вивчати договір з туроператорм, з тур фірмою, яка вас відправляє, щоб можна було потім знати свої права. І друге – при виборі турфірми потім дивитися на її досвід роботи, і в кого вона, якщо це турагент, купує тур. Тобто це не її тур, а туроператора.

Тобто потрібно дивитися, скільки вона на ринку працює, яке її реноме. Для цього можна передзвонити і до органів державної влади, і до Державної служби туризму. Це можна розпитати і, передзвонивши кільком операторам, вибрати оптимальний для себе, тому що зараз дуже багато інформації в Інтернеті є про ті ж самі готелі, в які ви їдете в Туреччину, в Болгарію і так далі. Є форуми, де розказується про них.

Але найперше – це, звичайно, договір. Тобто якщо у вас в договорі буде прописано все чітко і зрозуміло, всі права і обов’язки, то відпочинок, звичайно, буде нормальний, і навіть якщо будуть якісь нюанси, завжди можна оскаржити.

Ірина Біла: В чужій країні мандрівник – мішок з грошима, який всі намагаються якнайшвидше випорожнити, - переконував Віктор Гюго. Але, як засвідчує досвід, не лише в чужій країні. Тож, будьте обачними і не давайте себе обдурити. А головне - не бійтеся мандрувати.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG