Доступність посилання

ТОП новини

У Сербському місті Ґуча почалося 47-ме зібрання трубачів


Анамарія Рамач Белград, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ґуча – спокійне, типове, автентичне містечко в західній Сербії з двотисячним населенням, стало відоме у світі завдяки щорічному змаганню трубачів. Цієї середи сербські музиканти зібралися тут 47-й раз, за їхнім дійством спостерігає понад півмільйона глядачів.


Зібрання трубачів, або, як серби кажуть – собор, що колись означало масове зібрання людей біля церкви, стало однією з найвідоміших культурних подій у Сербії та навіть сербським брендом.

Цьогорічну маніфестацію урочисто відкрив міністр інфраструктури Сербії Велимир Ілич. З цієї нагоди, під час підняття прапору фестивалю біля пам’ятника трубачеві у центрі містечка, була виконана сербська народна пісня – гімн собору.

Перше змагання трубачів у Ґучі відбулося дуже скромно у церковному дворі 1961 року. Тоді у ньому брало участь лише 4 оркестри.

Після «служби в армії» труба розважає людей

У Сербії труба з’явилася як музичний інструмент солдатів від часів визвольних війн на зламі XIX-XX століть. Згодом на трубах почали виконувати народні пісні та типові сербські ритмічні хороводи, так звані кола. Труба більше не грала ранкову чи вечірню зорю, воєнні марші та атаки. Її все частіше було чути на різноманітних святкуваннях та веселощах. У Сербії звук труби традиційно супроводжує усі значніші події у житті: народження дитини, хрещення, весілля, прощальні вечірки хлопцям, які йдуть в армію та похорони.

Про свій улюблений інструмент керівник оркестру Йовіца Павлович сказав: «Коли завітаєте до Ґучі – побачите веселу атмосферу. Не знаю, чи якийсь інший інструмент може бути настільки чарівним».

Приїхало чимало іноземців

Ця музика завоювала серця не лише місцевого населення, але й також іноземців, яких цього року у Ґучу прибуло більше, аніж попередніх років. Це переважно австрійці, французи, англійці, а також ближчі сусіди – словенці, боснійці й македонці:

– «Ми прийшли трохи подивитися... Читаю в газетах, слухаю на телебаченні вже роками, яке тут все гарне і чудове. І ось нагода прийти і переконатися у цьому».

– «Час класно тут проводимо, все супер: трубачі, жарти, напої, дівчата...».

Змагаються 37 духових оркестрів

Маніфестація у Ґучі триватиме до неділі. Цього року змагаються 37 духових оркестрів, а у п’ятницю відбудеться концерт відомого музиканта Ґорана Бреґовича.

Фестиваль передбачає і різні вистави та виставки, презентації книжок, покази документальних кінострічок, круглі столи, народні спортивні змагання та різні конкурси – усе забарвлене самобутньою сербською народною творчістю. Фестиваль супроводжує велике число ресторанів та наметів, де можна смачно поїсти та випити, а також численні крамниці з сувенірами.

Завдяки одній із найвизначніших музичних етно-маніфестацій у глибокій сербській провінції, маленьку Ґучу тепер можна знайти на всіх туристичних мапах Сербії.
XS
SM
MD
LG