Доступність посилання

ТОП новини

Українських виборців в Італії буде небагато


Наталка Кудрик Рим, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українські іммігранти на Апеннінах песимістично налаштовані щодо участі у дострокових виборах до Верховної Ради. Однією з головних причин залишається розчарування людей політичною ситуацією на батьківщині. Але цього року додалася ще й інша проблема: відповідно до нового законодавства, право голосу мають лише ті громадяни, які стоять на консульському обліку. Таких в Італії всього кілька тисяч, тоді як, за останніми офіційними даними, легально там проживають 124 тисячі українців, а так званих нелегалів налічується разів у шість більше.


На сьогодні в Італії діють дві консульські установи, тобто 30 вересня у день виборів працюватимуть дві виборчі дільниці – у Римі та Мілані. Невдовзі має відкритися третій консульський відділ на півдні країни у Неаполі, але до виборів цього не станеться.

Як повідомив Радіо Свобода посол України в Італії Георгій Чернявський, консульські установи готові до проведення парламентських виборів, і нині активно створюються виборчі комісії. Місцева україномовна преса інформує іммігрантів про правила реєстрації та надає іншу необхідну інформацію.

Водночас дипломат зазначив, що великої кількості виборців не очікують, бо нині на постійному і тимчасовому консульському обліку стоять лише понад 3 тисячі українських громадян.

Ще є час, щоб стати на консульський облік

До виборів ще є час, щоб стати на облік і таким чином отримати право голосу, однак посол Чернявський сумнівається, що люди масово звертатимуться до консульств: «Ми не враховуємо, що людині, наприклад, з Пескари (200 км на схід від Рима) їхати для того, щоб зареєструватися ... Це вона ті кровні зароблені гроші має витратити лише на те, щоб дістатися до консульства і зареєструватися».

Щоб стати на тимчасовий консульський облік, з-поміж документів необхідно особисто надати дозвіл на проживання в Італії. За даними українського посольства, без такого документа тут проживає 600 тисяч українців. Як пояснили Радіо Свобода у римському консульстві, для реєстрації можна пред’явити й інший документ, виданий італійською установою, котрий підтверджує легальне тимчасове перебування громадянина на території країни.

«Це моя Україна, я за неї переживаю...»

На думку активістів української громади, новий виборчий закон грубо позбавляє людей конституційного права голосу, адже сотні тисяч українців перебувають тут нелегально. І, наприклад, минулого року можна було зареєструватися виборцем, надіславши документи поштою.

Та головна причина незацікавленості парламентськими виборами – синдром розчарування, говорить Тамара Познякова – член попередньої виборчої комісії у Мілані, голова асоціації «Україна-плюс».

Тамара Познякова: «Після тих коаліцій і того всього, що твориться в Україні, люди настільки розчаровані, опускаються руки... Я думаю, поїдуть на вибори одиниці».

Робітник Іван, який щойно повернувся із рідного Закарпаття, також розчарований ситуацією на батьківщині, але на вибори до римської дільниці збирається дістатися: «Це моя Україна, я за неї переживаю. Я хочу, щоб до парламенту пройшли люди, котрі достойні захистити український народ. Одне мені не дуже подобається: більше треба політикам спілкуватися з простим народом по регіонах».

Найактивнішими українці в Італії були у 2004 році на президентських виборах, коли проголосували 13 тисяч громадян. У минулих парламентських виборах взяли участь близько 2 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG