Доступність посилання

ТОП новини

Кому дозволено бити дітей?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після випадків суїцидів дітей-сиріт у навчально-виробничому центрі №2 у Дніпропетровську – новий скандал. Цього разу в дитячому будинку-інтернаті обласного центру зафіксували випадок побиття вихованця вчителькою. За розслідування цього інциденту взялася прокуратура.

12-тирічний Ігор Марченко не має ні батька, ні матері. Про історію, що трапилася з ним у дитбудинку, розповів так – не поквапився йти до душу, відтак отримав стусанів від виховательки.

Ігор Марченко: «Вона взяла мене й потягла за руку, тягла сильно. Завела в кімнату й надавала по губах, верхня розпухла. Я теж почав лаятись, бо боляче було».

Керівництво дитячого закладу стверджує – вихователька справді повелась з хлопцем засуворо, однак Ігор сам спровокував таке ставлення. Директор дитбудинку Вікторія Бабанська зазначила: «Ображав її нецензурними словами і намагався ударити ногою няню, яка працювала на зміні...».

Про інцидент міг би ніхто не дізнатися...

Попри те, що керівництво закладу провини персоналу не визнає, виховательку, котра била хлопця, вже звільнили з роботи. Хоча раніше претензій до неї не мали. В міській прокуратурі кажуть, що про цей випадок, може, ніхто поза стінами закладу й не довідався б, якби хлопця не поклали на планове лікування до клініки. Під час медичного огляду завідувачка відділення побачила синці. Після її заяви правоохоронці розпочали перевірку.

Старший помічник прокурора міста Олена Вороновська розповіла: «Він поступив до лікарні, як видно з листа завідувачки відділення, зі слідами тілесних ушкоджень, тому вона змушена була відреагувати й написати листа до прокуратури».

Порушення у дитячому будинку фіксують не вперше

За результатами прокурорської перевірки, чотирьох працівників дитбудинку притягли до дисциплінарної відповідальності, а директорку — до адміністративної. Чи поліпшить це ставлення до дітей у закладі — правоохоронці сумніваються. У цьому дитячому будинку недотримання законодавства фіксують не вперше: кілька років тому через нецільове використання коштів звільнили директора, а цього року виявили порушення в організації харчування дітей.

Після цього інциденту облдержадміністрація відрядила до дитбудинку свого фахівця, аби той постійно перебував у закладі і контролював стан справ. Крім того, обласна влада обіцяє комплексні перевірки всіх 80-ти інтернатних закладів Дніпропетровщини.

Діти-сироти стали частіше жалітися

Голова облдержадміністрації Надія Дєєва констатує – діти-сироти стали частіше скаржитись на умови перебування в спеціалізованих закладах: «Чому діти з інтернатів стали плакати, писати листи. Що їм складно, стало – для дітей з інтернатів, які вступають до вузів? Дійшло до того, що діти не хочуть жити, і поруч з ними не знаходиться нікого. Доходить до рукоприкладства. Якщо буде хоч один випадок, не буде надана допомога з обстеження дітей, звертайтесь особисто до мене».

Чи відповідатимуть за випадки суворого ставлення до дітей в інтернатах обласні високопосадовці, наразі не відомо. Після низки суїцидів дітей-сиріт у травні начальника обласного управління освіти покарали тільки доганою. Між тим програма популяризації альтернативних форм виховання сиріт в області пригальмовує – торік створили удвічі менше прийомних родин і дитбудинків сімейного типу ніж планували.
XS
SM
MD
LG