Доступність посилання

ТОП новини

«Темні конячки» – кандидати в президенти Росії на виборах 2008 року


Олексій Крапивко Київ, 9 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 8 років тому, 9 серпня, Борис Єльцин шокував Росію та світ. Він призначив своїм спадкоємцем на той час «темну конячку» – Володимира Путіна. Президентські вибори в Росії відбудуться у березні наступного року, і тепер на посаду президента претендують кілька кандидатів, яких оглядачі також називають «темними конячками». Отож, хто зможе замінити Путіна в цьому кріслі?


Схоже, що під час останнього візиту до Вашингтона, помічник російського президента Ігор Шувалов повідомив про новий можливий сценарій майбутніх президентських виборів в Росії. До цього часу, вважалося, що існують лише два кандидати на посаду господаря Кремля – перші віце-прем’єри Дмітрій Мєдвєдєв та Ігор Іванов. Тільки вони змагалися за звання спадкоємця Путіна. Однак, у червні Шувалов натякнув, що Путін може зробити сюрприз до майбутніх виборів.

Ігор Шувалов: «Люди говорять про цих двох кандидатів, але, Ви ж знаєте, мій президент може зробити іще один сюрприз, може трохи пізніше, цього року ви дізнаєтесь про інші постаті…».

Путін продовжить де-факто керувати Росією за президентства Валентини Матвієнко?

Коментарій Шувалова спровокував хвилю спекуляцій як в Росії, так і за її межами на тему, хто ж ця третя загадкова персона, яка може очолити країну в майбутньому? Раніше розмови йшли про жінку – губернатора Санкт-Петербурга Валентину Матвієнко, яка повністю розділяє погляди Путіна. Вона могла б стани ідеальним кандидатом для реалізації так званого «перехідного президентства» Згідно з таким сценарієм, Путін продовжить де-факто керувати Росією поза сценою.

Політичний аналітик Московського центру Карнегі Андрій Рябов з цього приводу зазначив: «Це було б серйозно, могло б бути серйозно, в межах лише одного сценарію такого «технічного президента», коли президент заздалегідь обирається як слабка фігура, а більша частина влади переходить кудись до інших структур уряду, можливо і до президента, який йде, і який активно намагатиметься впливати на події зі сторони. В цьому плані, це була б ідеальна фігура, яка не має жодних амбіцій і 100% орієнтована на Владіміра Путіна».

Аналітики також кажуть, що губернатор Санкт-Петербурга Валентина Матвієнко продемонструвала одну з ключових якостей, яку Путін хоче бачити у свого наступника – здатність балансувати між інтересами різних кланів російської еліти.

Російська конституція забороняє Путіну займати президентське крісло більш, ніж 2 терміни поспіль. Але вона не забороняє повернутися до влади після того, як сплине термін іншого президента. І аналітики вважають, що Матвієнко – ідеальний кандидат, щоб потримати Кремль доти, поки Путін не отримає право повернутися.

Втім, сама Матвієнко неодноразово заявляла, що вона не збирається балотуватися на виборах 2008 року. В одному з інтерв’ю вона наголосила, що не «страждає від мегаломанії або від президентських амбіцій».

Крім того, аналітики вважають, що сценарій місцеблюстителя Кремля важко розіграти в Росії з її традиціями сильних одноосібних лідерів.

Чи керувати Росією мусить потенційно сильний лідер путінської команди?

Протилежність Матвієнко – потенційно сильний лідер путінської команди – керівник «Російської залізниці» Владімір Якунін. Він здатний якнайкраще продовжити теперішню політику Кремля.

Андрій Рябов: «Це, по-перше, така тісно пов’язана постать, по-друге, під якою реальні гроші, не тільки від залізниці, але й від низки інших бізнесів. Це й достатньо тісні зв’язки із Пітерськими, зокрема із так званими «Діловими чекістами».

Як голова «Російської залізниці», найбільшої після «Газпрому» російської компанії, Якунін близький до Путіна: вони сусіди по дачах і під час Великодніх відправ вони стоять поруч, один біля одного.

Сильна сторона Якуніна є одночасно його найслабшою стороною для Путіна – Якунін може стати занадто незалежною постаттю, якщо посяде президентське крісло. На цьому наголошує голова московського інформаційного центру «Панорама», Володимир Прибиловський: «Його мінус у тому, що він не буде керованим. Він здатен до узгодження інтересів, але він не може бути маріонеткою, на відміну від Матвієнко».

Оглядачі називають й інших можливих кандидатів

А от насправді «темна конячка», нова зростаюча зірка, в бік якої уважно дивиться зараз Кремль – Сергій Наришкін. Його Путін призначив у лютому заступником керівника уряду Російської Федерації з питань закордонної економічної діяльності.

Аналітик Московського центру Карнегі Андрій Рябов пояснює, чому Наришкін зірка, що сходить: «З одного боку, дуже багато критеріїв довіри. От, наприклад, відповідати за газогін із Туркменистаном, дуже важлива справа, вона не потребує публічності, але дуже важлива. Економічні зв’язки із країнами СНД, теж дуже важливий напрямок, хоча теж не вимагає розголосу. Вочевидь, що такі доручення є критеріями близьких стосунків, довіри високої, якою користується ця людина».

Також, у переліку кандидатів, аналітики згадують прізвища: голови «Рособоронекспорту» Сєргєя Чємєзова, губернатора Краснодарського краю Александра Ткачова, губернатора Красноярського краю Александра Холопніна та представника Путіна на Кавказі Дмітрія Козака. Ну, і звісно, двох віце-премєрів – Іванова та Медвєдєва – також не можна не брати до уваги.

Кремлезнавці очікують, що Путін представить свого спадкоємця вже восени.
XS
SM
MD
LG