Доступність посилання

ТОП новини

Польська урядова коаліція розпалась. Грядуть дострокові вибори.


Єва Поштар Варшава, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок Президент Польщі Лех Качинський відкликав зі складу уряду міністрів, яких рекомендували на державні пости партії-учасниці урядової коаліції. Це рішення, на думку польських коментаторів, означає остаточний розвал урядової коаліції, а прем’єр-міністр та лідер владної партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявив, що осінні дострокові вибори у Польщі неминучі.

У понеділок, 13 серпня продовжувалася чистка польського уряду. Зі складу уряду звільнено віце-прем''єра та міністра освіти Романа Ґєртиха, міністрів праці Анну Каляту та будівництва Анджея Ауміллера, також міністра морської економіки Рафала Вєхецького. Прем''єр-міністр Ярослав Качинський пояснює причини їхньої відставки зміною політичної обстановки. Урядової коаліції за участю партій "Право і Справедливість", "Самооборона" та "Ліга Польських Родин" більше не існує, і ця зміна має політичне значення, каже польський прем’єр.

Польський уряд меншовиків

На місце відкликаних міністрів із коаліційних партій до уряду прем''єр-міністра Ярослава Качинського увійшли виключно особи, рекомендовані владною партією "Право і Справедливість". Від понеділка Польщею править уряд, який не має більшості в парламенті. Прем''єр-міністр Ярослав Качинський наголошує що в такій ситуації Польщі не оминути дострокових парламентських виборів.

Лех Качинський
У випадку, коли парламент не набере 307 голосів для рішення про саморозпуск, тоді прем''єр Ярослав Качинський готовий подати у відставку, говорять лідери партії "Право і Справедливість".Польські коментатори вважають, що за рішенням прем''єра про розвал урядової коаліції стоять його невдалі спроби утворити в парламенті урядову більшість з депутатів-преребіжчиків. Каменем спотикання в урядовій коаліції став також корупційний скандал у міністерстві сільського господарства, яке донедавна очолював лідер партії "Самооборона" Анджей Леппер. Він та інші колишні члени уряду звинувачують прем''єра Ярослава Качинського у незаконних діях польських спецслужб.

У понеділок колишній віце-прем''єр, міністр освіти Роман Ґєртих додав свій голос до хору критики на адресу уряду. «Держава не може перетворюватись на апарат репресій, апарат тиску. Там досьє на політичних противників збирається за допомогою підслуховування, стеження, провокацій»,— стверджує колишній міністр.

«Важливим є те, що президент з нами»

Прем''єр-міністр та лідер партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський не переймається закидами і впевнений у результаті дострокових парламентських виборів. Хоч, за опитуваннями, поляки надають перевагу опозиційній партії "Громадянська платформа," коментатори висловлюють сумнів з приводу того, чи зможе нинішня опозиція самостійно сформувати уряд після виборів. «Важливим є те, що президент з нами»,— переконують члени партії братів Качинських, а сам прем''єр Качинський каже, що останні зміни в польському уряді посилять Раду міністрів.

Дострокові парламентські вибори в Польщі можуть відбутися 21 жовтня або в середині листопада цього року.
XS
SM
MD
LG