Доступність посилання

ТОП новини

Політичний аналітик Джорджа Буша–молодшого залишає Білий Дім


Київ, 14 серпня 2007 RadioSvoboda.Ua – Карл Роув, головний стратегічний аналітик президента США Буша–молодшого, оголосив про намір залишити Білий Дім наприкінці серпня. Який спадок він залишив після себе та яку роль відігравав у адміністрації Буша?

Карл Роув був з Джорджем Бушем-молодшим від самих початків політичної кар’єри майбутнього президента. Він допомагав Бушеві, коли той був губернатором Техасу у 1994, а потім, шістьма роками пізніше, у Білому Домі.

За вміння перемагати на виборах та майстерність вести політику поза сценою Роува називали «Мозком Буша».

Сам Джордж Буш під час виборів 2004 року назвав його просто: «Архітектор, Карл Роув!»

А от оцінка Роува Патріком Бешемом, експертом вашингтонського аналітичного Інституту Като: «Я б описав Карла Роува, як одного із найобдарованіших політичних стратегів США за останні кілька десятиріч. Він має величезний вплив на політику всередині Білого Дому, через те що продемонстрував особливий талант та проникливість, визначаючи як настрої американських виборців, так і спосіб, в який їх можна переконати, підтримати або ж протистояти певній політиці чи кандидатам».

Втім, пізніше Роув наче втратив свою проникливість. Рейтинги підтримки Буша–молодшого впали до небувалих показників, переважно через війну в Іраку.

І хоча Роув не був офіційно залучений до міжнародної політики, він, як повідомляли, відігравав ключову роль у переконанні Конгресу схвалити введення контингенту в Ірак у березні 2003 року.

Роув також відігравав важливу роль як голова Іракської групи у Білому Домі – спеціальної групи експертів, яка впродовж 8 місяців до вторгнення координувала відповідну політику та доносила до громадської думки можливі загрози, що виходили від Саддама Хусейна.

На внутрішніх фронтах Роув «потрапив під вогонь» через нездатність провести через конгрес ключові пропозиції Буша-молодшого, зокрема зміни до закону про соціальний захист. Повільну реакцію Вашингтона на ураган «Катріна», який знищив Новий Орлеан та спустошив прилеглі території, теж вішають на Роува.

Нарешті, Роуву не вдалося запобігти перемозі демократів на виборах до Конгресу у листопаді 2006.

Ще Роуву закидають причетність до звільнення деяких юристів через політичні мотиви. Через скандал, який триває і дотепер, можуть усунути з посади міністра юстиції Альберто Гонзалеса.

Втім, офіційно Роув каже, що йде у відставку, щоб приділяти більше уваги своїй родині. А в інтерв’ю «The Wall Street Journal», де він вперше заявив про такий намір, Роув висловив переконання, що зрештою, завдяки політиці Білого Дому Ірак стане кращим.
XS
SM
MD
LG