Доступність посилання

ТОП новини

Луганську квітнути!


Ярослав Гребенюк Луганськ, 14 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську відновлюють міський комбінат зеленого господарства. Мерія бажає обладнати теплиці і навіть заробляти на цьому підприємстві гроші. Проте головною перешкодою на шляху до цього виявляються не маленькі зарплати, які пропонують на підприємстві, а скоріше брак відповідної стратегії.

Років з 20 тому Луганськ називали містом троянд. Останні півтора десятиріччя майже всі клумби міста – голі. Однак квіти знов почали висаджувати.

Лише мізерна частина розсади вирощена луганським комбінатом зеленого господарства, «Зеленбудом». Підприємство поки що просто не в змозі зробити більше. Перший заступник луганського міського голови Маноліс Пілавов каже, що частину коштів, отриманих як муніципальну позику, спрямували, щоб відновити основні фонди, зробити реконструкцію тепличного господарства, щоб вирощувати свою розсаду квітів. Те, що сьогодні є на клумбах міста, 95 % закуплено в інших містах та інших областях, розповідає міський урядовець.

Відновити чи воскресити?

Слово «відновити» в даному випадку не дуже пасує. Тут, скоріше, треба говорити «створити наново». За роки, коли міська влада не цікавилась зеленим господарством, «Зеленбуд» майже дійшов банкрутства, а обладнання і споруди прийшли у повний занепад.

Директор комбінату зеленого господарства Володимир Шаповалов розповідає, що мер міста дав йому конкретну задачу: бодай 2-3 теплиці мають бути готові до січня, щоб місто могло висаджувати свої ранні квіти. «Загалом у нас 23 теплиці, але ж вони зруйновані. Вони не придатні – їм уже по 40 років», – стверджує директор комібінату.

У планах міського керівництва не тільки відновити вирощування квіткової розсади. За сучасною технологією нові дерева висаджують уже відрощеними. На місце привозять 10-12- річне дерево, його викопують разом з ґрунтом, не порушуючи кореневу систему. Один такий саджанець може коштувати до 30-40 тисяч гривень.

Луганьск з висоти пташиного польоту
На мешканця потрібно 14 квадратних метрів насаджень, у місті лише 6

Начальник управління з питань екологічної безпеки Луганської міської ради Олег Бережний згоден, що індустріальному центру не вистачає потужності «зелених легенів». Він розказав Радіо Свобода, що за нормою, на мешканця Луганська потрібно 14 квадратних метрів насаджень, у місті ж наразі лише шість.

Проте чи є у міської влади концепція озеленення міста, чи цей задум з «відновленням» – просто стихійні рухи нової команди мера?

На запитання Радіо Свобода, скільки потрібно часу та коштів, щоб відновити екологію міста, відповідальний за екологічну безпеку дав таку відповідь: "На сьогодні ми не можемо сказати, коли ми вийдемо на нормальний рівень. Ми намагатимемося найближчим часом досягнути цього рівня", – сказав Олег Бережний.

А на сьогодні зарплата на «Зеленбуді» лише 600-800 гривень. Реалізатор на будь-якому ринку Луганська заробляє більше.
XS
SM
MD
LG