Доступність посилання

ТОП новини

Застебніть паски! Безпека авіаперельотів в Україні


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи літали Ви і чи боїтеся подорожувати повітряними лайнерами? /images/photo/SL_14.08.2007_n1.jpg Ольга, фінансист: - Я взагалі літаками не літала, просто не виходило. Але я не боюся. Ризик є всюди, але за статистикою, ймовірність потрапити в аварію на літаку значно менша, ніж на будь-якому іншому виді транспорту. /images/photo/SL_14.08.2007_n2.jpg Вова, студент: - Я літаю, є таке. Думаю, що від долі не втечеш. А скандали з авіалініями – це тому, що вибори скоро, гроші не можуть поділити. /images/photo/SL_14.08.2007_n3.jpg В’ячеслав Володимирович, будівельник: - Літав раніше, але давно. Коли потрапляли в повітряні ями – було страшно. А зараз не літаю, я автолюбитель і подорожую на машині. /images/photo/SL_14.08.2007_n4.jpg Марія, редактор Інтернет-сайту: - Я літаю українськими авіалініями. Мені подобається, я екстрім люблю. У мене претензій немає до них. Усі чемні, все гарно. Марічка Набока, Віола Бурда За даними державної авіаслужби, більше семидесяти відсотків українських літаків технічно застаріли (хоч теоретично на них ще можна літати 10 років). І хоча через перельоти літаками українського авіапарку поки що не ставалося масштабних аварій - літаки не падали, але деякі прецеденти все ж були. Зокрема, цього року в літака, на борту якого був міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, відмовив двигун. Чи контролює хтось в Україні виконання техніки безпеки авіаперельотів та технічну справність літаків? Чи є в державних органів «чорний список» авіакомпаній, які не дотримуються правил безпеки?


Людський фактор

З часом все більше українців вибирають літак як спосіб пересування. Але щодо безпеки перельотів сумніваються і самі пасажири, і пілоти, і державні служби.

Катастрофа російського ТУ-154, дев’ять серйозних інцидентів, чотири аварії та сорок чотири дрібні проблемні ситуації — це минулорічна статистика подій з українськими літаками від державіаслужби. Уже впродовж п’ятнадцяти років в Україні не можуть створити конче необхідну і задекларовану в повітряному кодексі структуру — орган з розслідування авіаподій та інцидентів. Найчастіше аварії стаються через «людський фактор», а в поєднанні зі старою технікою ризик польотів підвищується, розповідає представник державіаслужби, який не захотів назвати своє ім’я. Наприклад, техніка з Америки або Європи купується вже стара,така, що була в експлуатації десять, двадцять, а то й тридцять років. На другому місці в рейтингу причин аварій, каже він, відмова нового обладнання на повітряних суднах.

Технічний стан літаків в Україні терпимий, каже пілот Сергій Молодий. Інша справа, що власники авіакомпаній не надають льотчикам права останнього рішення, тобто роль командира польоту значно принижена — саме це створює "людський фактор", який є першою причиною авіакатастроф у всьому світі. З іншого боку, за словами профспілківців, пілоти у гонитві за прибутком часто перепрацьовують робочий день і цим можуть створювати загрозливі ситуації. Прес-секретар АНТК імені Антонова Андрій Савченко розповідає, що кожен літак проходить процедуру сертифікації, в результаті якої експерти роблять висновок про його безпечність та придатність до перельотів. Хоч перевірки проходять усі, різниця між літаками є, вона полягає в ступені дотримання правил експлуатації обладнання. Цікаво, що літаки АН часто працюють у важких, екстремальних умовах – в Африці, Латинській Америці. Але статистика їх аварій така ж, як і в магістральних літаків, які здійснюють перельоти, між, наприклад, країнами Європи.

«Чорний авіасписок»

В Україні до "чорного списку" найчастіше потрапляють маленькі авіакомпанії, вони просто не отримують ліцензії на виконання польотів. Найбільше таких компаній – у Криму. При масовому напливі відпочивальників власники приватних повітряних суден здійснюють несанкціоновані польоти, заробляючи на цьому непогані гроші.

Статистика свідчить: за останні два з половиною роки в Україні загинуло 30 осіб, які займалися експлуатацією приватних повітряних суден, чи були їхніми пасажирами.


Також державіаслужба намагалася позбавити ліцензії одну з відомих компаній – «Середземноморські авіалінії» через численні порушення. Але не вийшло. Авіакомпанія звернулася до господарського суду і суддя визнав дії державної районної адміністрації незаконними.

Літайте вітчизняними авіалініями?

В Олекси подорож літаками українських перевізників викликає жах. Адже його авіамандрівка до Туреччини була не з приємних:

«Літак був просто жахливий. Навіть просто заклеєний скотчем. Скотч якісь дірки закривав, але крізь нього все одно сочилася вода, яка крапала на мене й моїх сусідів. Літак весь розхлябаний, здавалося, що всі гвинтики розгвинчені, що він от-от розвалиться просто!»

З іншого боку, завзята авіамандрівниця Надія, як, втім, і Олекса, сервісом українських авіаліній задоволена. Надія каже, що у вітчизняних авіакомпаній обслуговування мало відрізняється від зарубіжних. Але, якщо трапляються старі моделі літаків, незахищеність перед повітряною стихією відчувають усі – і пасажири, і навіть екіпаж.

Тож гарного сервісу та справної нової техніки і в повітрі, і на Землі бажають вам «Звуки життя»!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG