Доступність посилання

ТОП новини

Підготовку до «Євро-2012» критикують


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 14 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua ) - Українська дирекція «Євро-2012» не задоволена тим, як Дніпропетровськ готується до проведення майбутнього Чемпіонату. Обласна влада не забезпечила місцевий оргкомітет залою та комп’ютерами, плани заходів не узгоджують з профільними Міністерствами, і головне – жоден об’єкт до змагань у міста ще не готовий.


Виконавчий директор «Євро-2012» Іван Федоренко ретельно вивчив дніпропетровську програму підготовки до Чемпіонату. Каже, не побачив там суттєвих пропозицій. Набиратися досвіду організації подібних змагань у Відні наступного року, як виглядає, ніхто не збирається. До програми не заклали коштів на відрядження фахівців. У Відні та Швейцарії наступного року пройде європейський чемпіонат.

Психологію треба змінити

Сервіс же у дніпропетровських готелях та ресторанах, побоюється спортивний функціонер, може лишитись таким, як зараз — ненав’язливим. Іван Федоренко вважає, що мусить бути зміна психології. «По-європейськи ми маємо готувати цих людей, має бути розділ «Підготовка і перепідготовка кадрів». Ментальність наша має відповідно мінятися».

Програму підготовки до Чемпіонату у Дніпропетровську критикують і самі її розробники. Начальник обласного управління економіки Сергій Двоєносенко каже, по-справжньому цікавих і обґрунтованих ініціатив було мало, отож половину із запропонованого довелося викреслити.

Те, що лишилось, обійдеться у 20 млрд гривень. Занадто дорогі й фантастичні пропозиції відклали на далеке майбутнє. Головне управління будівництва запропонувало приведення всієї інженерної інфраструктури до європейських стандартів, кошт проекту – 45 млрд грн за рахунок державного бюджету. Цю пропозицію відкинули, повідомляє Сергій Двоєносенко. «Ми також не врахували деякі фантастичні проекти, наприклад, будівництво монорейкової дороги Дніпропетровськ – Запоріжжя і таке інше»,— каже начальник обласного управління економіки Двоєносенко.

Проект нового готелю
Де збудують майбутній стадіон та готель?

Між тим зараз з’явились проблеми із реалізацією тих проектів, за які раніше дніпропетровська міська влада була спокійна. Через конфлікт з Міністерством оборони, яке не хоче прибрати з-під стін майбутнього стадіону військове містечко, арену для проведення матчів цього року не введуть у експлуатацію. Хоча планували відкрити у вересні.

Щодо проекту спорудження 5-зіркового готелю для офіційних делегацій – тут непорозуміння назріває з обласною владою. Міський голова Іван Куліченко каже, що не вирішене питання, де буде будуватись готель, на березі Дніпра чи біля театру опери та балету. «Щодо території театру опери та балету, питання складне. Це обласна власність. Нам треба ще місяць, щоб завершити всі ці погодження»,— розповідає мер міста.

Майбутній стадіон
Наразі у Дніпропетровську не готовий жоден об’єкт до «Євро-2012». Днями міськрада призупинила фінансування ще одного проекту, яким хотіли хвалитися перед іноземцями і який досі вважався «священною коровою», – реконструкції Набережної. Поки бюджетні кошти витрачатимуть на нагальніше – ремонт доріг і підготовку до зими.

2012-го року Дніпропетровськ готується прийняти три матчі європейського Чемпіонату. Раніше говорили про те, що якщо місто належно не підготується, частину матчів відберуть на користь Одеси чи Харкова.
XS
SM
MD
LG