Доступність посилання

ТОП новини

Проблема з космічним кораблем «Ендевор»


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 15 серпня 2007 (RadioSvoboda. Ua). Що робити з пошкодженням, яке вчора виявили на фюзеляжі космічного корабля «Ендевор»? Ремонтувати на орбіті, де перебуває зараз шатл, стикований з Міжнародною космічною станцією, чи очікувати повернення на Землю? Інженери американського космічного управління за кілька годин мають дати відповідь на це запитання. А поки що астронавти виконують свою роботу за програмою.

Чи не загрожує катастрофою ця дірка? За площею отвір ніби й невеличкий: 45 квадратних сантиметрів, 5 на 9. Інженери космічного центру імені Кеннеді у Флориді вважають, що загрози існуванню корабля не повинно бути і «Ендевор» міг би безперешкодно повернутися додому. Але проблема все ж таки існує.

Дірка у фюзеляжі утворилася внаслідок того, що під час старту відколовся шматок обшивки, і настільки глибока частина діри, що вона проходить крізь керамічну жарозахисну плитку і сягає м’якої ізоляційної прокладки. Таким чином, на площі отвору саму структуру фюзеляжу, зробленого з алюмінію, відокремлює від космосу лише тонкий шар фетру. Між тим, поверхня корабля, коли він входить у щільні шари атмосфери, розігрівається до понад 2 тисяч градусів за Цельсієм.

Астронавти можуть виконати ремонт у п’ятницю, коли вчетверте вийдуть у відкритий космос

У космічному центрі Джон Шеннон, голова консультативної ради, що складається з інженерів, астронавтів і спеціалістів з виходу у відкритий космос, сказав на прес-конференції, що на його думку, жодної небезпеки нема: «Я навіть не певен, чи слід займатися ремонтом на орбіті. Це зовсім не катастрофічний варіант», – каже Шеннон.Та все ж інженери експериментують з аналогічними ситуаціями, моделюючи їх на комп’ютері. Вони намагаються визначити, до якого ступеня може прогрітися фюзеляж космічного корабля, якщо не ремонтувати його. Щоб залатати дірку, астронавтам треба вийти у космос на кінцевій точці тридцятиметрової механічної «руки» шатла і, маневруючи, кількома етапами дістатися до нижньої частини фюзеляжу.

Ремонт полягає в тому, щоб укрити внутрішню площу отвору захисною чорною фарбою, після чого заповнити дірку швидкосохнучим пластиком. Є ще один варіант, технологічно складніший, коли отвір покривають більшою плиткою і пригвинчують її.

Астронавти Рік Мастраккіо і Дейв Уільямс можуть виконати ремонт у п’ятницю 17 серпня, коли вчетверте вийдуть у відкритий космос. Вони проходили спеціальний курс ремонту жаростійкої обшивки космічного човна на орбіті. Якщо буде вирішено робити ремонт, то астронавти у космічному центрі спочатку практикуватимуться на ремонтування моделі отвору під водою, щоб виробити точні інструкції для екіпажу шатла «Ендевор».

Вчора на Міжнародній космічній станції святкували своєрідний ювілей – 50-тисячний орбітальний виток.
XS
SM
MD
LG