Доступність посилання

ТОП новини

За фосфорну аварію селянам нічого не виплатять


Галина Терещук Львів, 15 серпня, 2007р. (Radiosvoboda.ua) – Селяни, які мешкають на території, де трапилась фосфорна аварія, не отримають матеріальної компенсації від уряду. Протягом 3-4 днів під час ліквідації катастрофи у людей не купували молоко. У середньому кожна родина понесла збитки лише від цього на суму 100 гривень. А дехто із селян знищив частину врожаю.

Фосфорна пожежа на Львівщині. Липень 2007 року
Мова йде про 486 тисяч гривень для відшкодування агропідприємствам збитків від фосфорної аварії в Ожидові. Однак ці гроші навряд чи будуть виділені урядом.

Про це Радіо Свобода повідомив заступник голови Львівської обласної адміністрації з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин. Збитки були спричинені тим, що пізніше розпочалися жнива, а також упродовж трьох днів офіційно заборонили здавати молоко.

Але якби навіть ці гроші й надійшли, то селяни б їх не отримали. Адже їхня худоба не облікована, а з 1 липня можна здавати молоко лише тоді, коли корова пройшла огляди і має маркування. По-друге, молоко у селян купують без укладання індивідуальних договорів між продавцем і покупцем.

Гроші висять у повітрі

Якщо уряд таки виділить майже півмільйона гривень, то одержати ці кошти аграріям буде вкрай проблематично, вважає Іван Стефанишин. «Якщо таке рішення буде, в чому я сумніваюсь, то їх направимо на казначейства районів, а вони на сільські ради. Але ці гроші висять у повітрі. Нині важко знайти юридичний варіант виплати людям і господарствам компенсації», — каже він.

На території, яка зазнала фосфорної катастрофи, працює Радехівський молокозавод, є цех і в Ожидові. У деяких крамницях у Львові у дні ліквідації аварії відмовлялись реалізовувати молочні продукти цього виробника, навіть закликали людей їх не купувати. Досі у магазинах чимало львів’ян ретельно читають написи на товарах.

Найбільший супермаркет провів власне дослідження виробів з Радехова. Не виявивши відхилень, далі їх реалізує. Голова Радехівської райради Володимир Шпак розповідає, що розмовляв нещодавно зі власником, який запевнив, що вони працюють нормально і реалізовують свою продукцію. «Понесли збитки у першу чергу селяни. Ми подавали пропозиції, що селяни понесли збитки, але уряд цих пропозицій не врахував», — стверджує Володимир Шпак.

Селяни опинились без захисту і допомоги

Визнавати територію фосфорної аварії спеціальною зоною у Львівській обласній адміністрації вважають неприпустимим. Оскільки, за словами керівника штабу з ліквідації катастрофи, заступника голови Львівської ОДА Валерія П’ятака, це відлякуватиме інвесторів і туристів. Адже Олеський замок розташований у Буському районі, в якому трапилась аварія. До того ж, чиновники запевняють, ситуація нормалізована і територія екологічно безпечна.

Водночас селяни не розуміють: вони жили своїм життям, в один день їм завезли фосфор, вони надихались його випарами, прожили тиждень у паніці. Нині їм не пояснюють, як хімічна речовина впливатиме згодом на їхнє здоров’я і здоров’я дітей, у шпиталях постраждалим не встановили діагноз, що отруєння було від фосфорних випарів. І при цьому людям кажуть – на матеріальну компенсацію не маєте юридичного права.
XS
SM
MD
LG