Доступність посилання

ТОП новини

Чотирилапі охоронці залізниці


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 15 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Запобігати аваріям і виявляти злочинців на Придніпровській залізниці взялися за допомогою чотирилапих правоохоронців. У кінологічному центрі лінійного відділу міліції наразі 7 німецьких вівчарок і одна азійська. Усі вони вміють брати слід, затримувати порушників, виявляти наркотики й вибухівку. Чотирьох собак правоохоронці вже беруть у рейди, чотирьох тільки готують до роботи.


Для однорічної німецької вівчарки Юти то була перша справа. Увечері кінолог Володимир Шурай провадив з нею дресирування – вчив брати слід. Аж раптом Юта сполошилася і помчала вбік через залізничне полотно. Там невідомий мисливець за металом намагався розібрати колію. Побачивши вівчарку, чоловік спробував утекти, але Юта кинулася навздогін і затримала зловмисника. У лінійному відділі міліції кажуть: якби не собака, у тому місці трапилася б чергова аварія.

Собачий патріарх Ральф дуже популярний

Зараз розкрадач залізничного полотна в слідчому ізоляторі, а дніпропетровські правоохоронці тішаться успіхами своїх вихованців. Кожен хвалить свого. Першому заступникові начальника лінійного відділу міліції Віталієві Шарапі до душі припав батько Юти, Ральф. Ральф не лише дуже хороший пес, він ще й батько всіх «дамочок» ції чотирилапої бригади.

У кінологічному центрі при лінійному управлінні залізниці працюють 5 фахівців, всі дуже люблять собак. У кімнаті відпочинку полиці заставлені книгами з дресирування, а вольєри для вихованців більше схожі не на будки, а невеликі кімнати з черепашника: все вибілено, пофарбовано, прибрано. Про чотирилапих помічників тут розповідають так: розумні, безстрашні, вірні, на рахунку у кожного – сотні оглянутих потягів та виявлених порушень.

Чотирилапу бригаду будуть розширювати

На допомогу цим собакам іноді викликають їхніх колег з митної служби. Інспектор-кінолог з митниці Ольга Михальченко тоді приводить свою Фанні. Ця вівчарка спеціалізується на виявленні наркотиків. «На вулиці їй траплялися люди з наркотиками, але через те, що ми митна служба і не можемо затримувати таких людей, то вона навчена тільки позначити людину з наркотиками або наркотик у речах»,— розповідає інспектор.

Правоохоронці кажуть, завдяки чотирилапим на Придніпровській залізниці поменшало злочинів і розкрадань майна. Відтак кінологічний центр збираються розширювати, тепер купуватимуть собак інших порід. Начальник лінійного управління МВС на Придніпровській залізниці Борис Бабенко розповідає, що зараз вирішують питання щодо придбання спанієля, який би працював у вагонах. Хоча вівчарка — собака універсальна, з її розмірами незручно працювати в вагонах, зауважує Бабенко.
XS
SM
MD
LG