Доступність посилання

ТОП новини

Кривавий вівторок в Іраку. Жертвами стали курди-єзиди


Василь Зілгалов Прага, 15 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Іраку у вівторок увечері здійснений один із найкривавіших за весь час воєнних операцій терористичний акт. Кілька смертників на щонайменше чотирьох вантажівках, ймовірно бензовозах, влаштували потужні вибухи в населених пунктах, де проживають курди-єзиди (на півночі Іраку, неподалік Мосула). Загиблих і поранених внаслідок теракту сотні. Виглядає, що мусульманські терористи мали на меті завдати удару єзидам, як немусульманській язичницькій секті.


І до сьогодні ще не відомо, скільки людей точно стали жертвами цього теракту. Кілька вантажівок із вибухівкою, керованих смертниками, атакували у вівторок увечері кілька сіл єзидів і вибухнули майже одночасно.

Найкривавіші події відбулися в селі Кхатанія, де вантажівки вибухнули на території автобусної станції, що була переповнена людьми. Загиблих щонайменше 175, а поранених до 200.

Приводом для терактів могла стати розправа з дівчиною-єзидкою

Кореспондент Радіо Свобода Фаріз Омар зазначає, що єзидів атакували й раніше, але не так масово. Наш кореспондент зазначає, що приводом для такої атаки могла стати квітнева розправа з дівчиною-єзидкою.

Фаріз Омар: «Був нещодавно інцидент, коли дівчина-єзидка перейшла в мусульманство і вийшла заміж за свого коханого-мусульманина. Вона була забита камінням єзидами публічно. Цим вірогідно скористалися терористичні групи, які активізували напади на єзидські населені пункти, мотивуючи це тим, що єзиди, мовляв, поклоняються дияволу і є безбожниками».

Єзидська релігія – це суміш доісламського походження з домішками ісламу, християнства, зороастризму та юдаїзму. Обвинувачення з боку мусульман у поклонінні єзидів нечистому виходить з того факту, що вони поклоняються архангелу, який, із погляду ісламу, збився зі шляху істинного і став дияволом.

У терактах підозрюють «Аль-Каїду»

Відповідальності за ці жахливі теракти досі ніхто не взяв. Але підозра впала на терористичну мережу «Аль-Каїди» чи пов’язані з нею повстанські групи. Бо за інформацією американської агенції Ассошіейтед Пресс, напередодні представники «Аль-Каїди» розповсюджували листівки із погрозами на адресу єзидів-«антиісламістів» у регіоні.

Про причини переміщення терористичних сил на периферії Іраку кореспондент Радіо Свобода в цій країні Фаріз Омар сказав: «Операції багатонаціональних сил призвели до витіснення терористичних груп із центральних областей країни. І нині вони, виглядає, у пошуках легшої здобичі, на кшталт єзидів, котрі мешкають у відносно ізольованій області – Ніневії».

Вашинґтон назвав нинішні теракти «варварськими» і запевнив, що США допоможуть іракським владним силам подолати тероризм.
XS
SM
MD
LG