Доступність посилання

ТОП новини

Притулки для підлітків, позбавлених батьківської опіки


Анамарія Рамач Белград, 16 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Діти, позбавлені батьківської опіки, потребують її незалежно від того, в якій країні вони проживають. У Сербії близько 1 500 дітей-сиріт або позбавлених батьківського нагляду, знайшли притулок у дитячих будинках, і майже 4 000 перебуває у сім’ях піклувальників. Центр соціальної роботи у Белграді отримав 6 помешкань, передбачених для молодих людей, позбавлених батьківської опіки, які готуються до самостійного життя після виходу із системи соціального захисту. Влада надала 940 тисяч євро на спорудження та купівлю 20 таких помешкань в межах країни.


Угоду про забезпечення помешкань для тимчасового проживання молоді, яка не має батьків, підписали міністр праці й соціальної політики Расим Ляїч, заступник мера Бєлграда Радмила Хрустанович та голова бєлградського Центру соціальної роботи Ясмінка Веселинович.

Поки що куплено 11 квартир – 6 у Бєлграді та ще 5 в інших містах Сербії.

Заступник мера Бєлграда Радмила Хрустанович повідомила: «Йдеться про двокімнатні квартири, у кожній проживатиме по 4-5 осіб. Система полягає у тому, що мешканці будуть зобов’язані самі сплачувати поточні витрати на утримання квартири».

Житимуть у помешканнях лише два роки

Така самостійність мала б їх навчити відповідально організувати своє майбутнє життя. Мешканці щомісяця отримуватимуть грошову допомогу та необхідну психологічну підтримку. Житимуть у помешканнях два роки, після чого їх замінять інші, такі ж підлітки-сироти.

Міністр Расим Ляїч пояснив суть цієї програми: «Помешканнями користуватимуться 2 роки. Протягом цього часу ми будемо впроваджувати інші заходи, а саме – шукати роботу особам, які жили у дитячих будинках та згодом у цих квартирах».

Можливо, у такому помешканні житиме і 20-річний Александар Петрович, який у дитячому притулку проживає вже 12 років.

Александар Петрович: «Таке рішення нам забезпечує велику впевненість. Маємо два роки. Два роки достатньо, щоб кожен із нас знайшов собі гарну роботу, щоб згодом міг сам собі придбати чи зняти квартиру або побудувати будинок. Це велика допомога для нас – тих, хто не має батьків».

Чимало вихованців дитбудинків бояться самостійного життя

У дитячих будинках дітей готують до самостійного життя, проте коли настає той день, виникають проблеми.

Голова Центру у справах захисту немовлят, дітей та молоді Зоран Мілачич розповів: «Через незнання, що робити далі у житті, вони інколи не хочуть переходити до наступного класу, щоб залишитись чим довше у дитячому будинку. Це рішення може здатися їм добрим на той момент, проте воно абсолютно не може бути правильним для їхнього подальшого життя та особистого розвитку».

За словами міністра праці й соціальної політики Сербії Расима Ляїча, суть програми у тому, що підлітки практично готуються до самостійного життя. Хто буде жити у помешканнях, вирішать у Центрі соціальної роботи на підставі критеріїв, ухвалених Міською радою. Наразі існує приблизно 60 потенційних претендентів. Надання 20 квартир дітям, позбавленим батьківської опіки, передбачене програмою Стратегії розвитку соціального захисту у Сербії. В установах соціального захисту у Сербії живе приблизно 1 500 дітей без батьківського нагляду, a близько 4 000 перебуває у сім’ях піклувальників.
XS
SM
MD
LG