Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ постаршав на 130 років


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Дніпропетровськ насправді на щонайменше 130 років старший, ніж досі вважалося. Таку сенсаційну новину оприлюднили місцеві історики й сучасні ідеологи козацтва. Вони вважають датою заснування міста першу згадку про поселення Нові Кодаки на правому березі Дніпра. Нині це одна із промислових зон «мільйонника».


За радянських часів день народження міста святкували, відраховуючи від 1776-го року. Саме тоді фаворит Катерини Другої Потьомкін на догоду імператриці почав розбудовувати місто Катеринослав, що мало стати південною столицею імперії. Однак, стверджує частина місцевих істориків, поселення на місці теперішнього Дніпропетровська існували набагато раніше.

Доцент кафедри історії Дніпропетровського національного університету Олег Репан пропонує рахувати вік міста від заснування селища Нові Кодаки, там була Кодацька паланка війська Запорозького. Новий Кодак відомий принаймні з 1645 року, каже історик, він розташовувався по правому березі Дніпра, за Кайдацьким мостом та Миколаївською церквою.

Новий Кодак— це козацький центр

Сам же Новий Кодак, стверджують історики, заснували приблизно у 1600 році, відтак Дніпропетровську, можна вважати, не 200 з лишком років, а понад 400. 1656 року у листі Богдана Хмельницького Новий Кодак згадується як центр, звідки посилали універсали. Тут запорожці влаштували стратегічно важливу переправу – останню перед Дніпровськими порогами.

Є свідчення того, що Нові Кодаки були військовим і торговельним центром Придніпров’я. У 18-ому столітті тут була велика фортеця з трьома дерев’яними вежами, валами, пороховий склад, дві церкви, православне та єврейське кладовища, школа, шпиталь. Три рази на рік влаштовували ярмарки, отож були й крамниці, й шинки, заїжджі двори, майстерні.

До речі, нинішні звивисті вулички у цьому районі Дніпропетровська, кажуть дослідники, точно повторюють обриси давніх, а про те, який майстровитий люд тут мешкав, свідчать прізвища нинішніх жителів. Історик Олег Репан розповідає, що коли читаєш списки прізвищ мешканців Кодака, вражає розмаїття професій – тут і Кушніри, Бондарі, Мірошники, Ковалі. Люди були дуже розвинуті в плані ремесла.

Коріння міста – Новий Кодак

За місяць Дніпропетровськ збирається відзначати свій день народження, за офіційною версією, 231. Історик Олег Репан та його однодумці кажуть, що не домагатимуться скасування урочистостей, лише хочуть, щоб люди знали справжню історію міста. Привід для святкування буде й цими вихідними – у Дніпропетровську встановлять пам’ятний знак на честь «коріння міста» – Нового Кодака. Один із організаторів заходу Олексій Лазько каже, що цей пам’ятник — це подарунок містові, його мешканцям, сьогоднішнім та майбутнім поколінням.

Знак матиме вигляд кам’яної брили з викарбуваною мапою території Війська Запорозького: на місці нинішнього Дніпропетровська позначена Кодацька паланка. До акції долучаться сучасні козацькі громадські організації, а з Хортиці на свято прибуде козацька кавалерія.
XS
SM
MD
LG