Доступність посилання

ТОП новини

Єдиний державний Реєстр актів цивільного стану громадян планує створити Міністерство юстиції.


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Як Ви ставитесь до створення Єдиного державного Реєстру актів цивільного стану громадян? Чи готові поділитись такою інформацією з державою? /images/photo/SL_16.08.2007_n1.jpg Роман Захарченко, юрист: - Я негативно до цього ставлюсь. Тому що принцип свободи людини порушується. Тобто, навіщо знати про якісь особисті речі громадян України. Це втручання в особисту свободу. Я не погоджусь. Якщо вони мені пояснять чітко, по пунктам, для чого це потрібно, тоді я подумаю, а так – ні. /images/photo/SL_16.08.2007_n2.jpg Галина Ференц, пенсіонерка: - Та може б і поділилася, але взагалі-то чомусь страшно... /images/photo/SL_16.08.2007_n3.jpg Юрій Осадчий, пенсіонер: - Я позитивно ставлюсь. Порядок повинен бути, а порядку у нас нема. Навіть не стільки про мене треба знати, а про всіх бандитів треба знати, про кожного. Я поділюсь, нічого тут страшного нема. Навіть не стільки про мене треба все знати, як про бандитів різних. /images/photo/SL_16.08.2007_n4.jpg Людмила, бухгалтер: - Чимось другим треба займатись... Ну що він дасть цей єдиний реєстр? Та тим, кому це потрібно, вони і так все знають. Та кому я потрібна... розкажу звісно... просто, щоб я людей не підвела... /images/photo/SL_16.08.2007_n5.jpg Сергій, колишній співробітник міліції: - Я негативно ставлюсь. Це пахне часами Радянського Союзу... Тоді нас всіх рахували, за нами слідкували... а зараз ми йдемо до демократичної країни. Тому, на мій погляд, це не доречно. Я пересічний українець, навіщо їм мої особисті дані? Я не знаю... Напевно — ні. Леся Штогрин, Надія Шерстюк Як повідомив голова відомства Олександр Лавринович, це буде загальна база даних українців. Туди обов’язково вноситимуться відомості про народження та смерть людей, шлюб або розлучення, а також інформація про усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав і зміну імені чи прізвища. Однак почитати таку інформацію зможуть не всі – доступ до персональних даних кожного українця матиме лише обмежене коло людей. Для чого державі потрібен такий Реєстр? Хто матиме право до нього заглянути? І як ставляться до запровадження єдиної бази даних самі українці?

У грудні дві тисячі шостого року до Цивільного кодексу внесли зміни, які передбачали, що акти цивільного стану громадян, тобто відомості про народження, смерть, шлюб чи розлучення будуть внесені до Єдиного електронного реєстру. Зараз ці відомості зберігаються лише на папері, каже Лариса Іванова, начальник відділу правової допомоги Міністерства юстиції України:

У майбутньому цей реєстр буде базою, для того щоб виконувати Закон про Державний єдиний реєстр виборців, тобто це електронна база буде підґрунтям, і вона буде в електронному вигляді. І ви ж знаєте, є Закон про Державний реєстр виборців, який буде створюватись. Буде поповнюватись база даних на підставі безпосередньої бази даних Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Інформація з Реєстру буде конфіденційною, тобто з обмеженим доступом, каже Лариса Іванова. Однак коло осіб, які матимуть право користуватися цими відомостями, поки не визначене.

Журналіст Юрій Ліканов, котрий в силу своєї професійної діяльності постійно працює з інформацією, неоднозначно сприймає створення Єдиного реєстру. З одного боку, держава має орієнтуватися в кількості населення, його статевому і віковому та соціальному розподілі, але з іншого боку — занадто пильна увага влади до своїх громадян обмежує їхню свободу:

- Коли буде створений такий реєстр, варто подбати також , і законодавчо закріпити це, щоб там були закладені лише ті дані, які викладені зі згоди самих громадян. Такі дані, які необхідні для якогось такого офіційного використання. Наприклад, там може бути професія, може бути стать. Якщо будуть збиратися дані, не обмежені жорстко, наприклад, про психічний стан людини, воно ніяк не позначається ні на роботі, ні на репутації такої людини. Але якщо поширити таку інформацію, то це означає, що у людини можуть виникнути проблеми з працевлаштуванням.

Андрій Магера
Державний реєстр актів цивільного стану громадян — це загальна електронна база даних, яка перш за все удосконалить роботу органів реєстрації, повідомляють у Міністерстві юстиції. Крім цього, він стане основою для запровадження загального реєстру виборців. Запровадити такий реєстр до призначених на вересень позачергових виборів не встигнуть, однак на майбутнє це дозволить уникнути фальсифікацій, зазначив член ЦВК Андрій Магера:

- По-перше, для протидії фальсифікаціям, а по-друге, для того, щоб кожний виборець проголосував там, де йому зручно. Буде відслідковано так званих двійників.

Якщо майбутній Державний реєстр буде пов’язаний з єдиною автоматизованою паспортною системою, це загрожуватиме приватному життю громадян, побоюється правозахисник Євген Захаров. Адже, за його словами, дуже зручно взяти, скажімо, ідентифікаційний номер і отримати доступ до даних громадян:

- Це буде означати, фактично, можливість злиття всіх реєстрів, які за одним кодом. Оцим номером особи податковим, який ми всі маємо. І отримання досьє без згоди людини — протягом буквально лічених секунд. І це доволі брутальне порушення права на приватність, а саме на інформаційну приватність. Оскільки без згоди особи не можна збирати дані про неї. Вона мусить знати мету, з якою дані збираються і на який період...

В Україні і досі не ухвалений закон "Про захист персональних даних", який би зміг убезпечити громадян від подібних речей, зазначає Євген Захаров. Натомість в інших державах, наприклад, у Сполучених Штатах обмін інформацією між різними реєстрами заборонений категорично.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG