Доступність посилання

ТОП новини

Американський криголам прямує до Північного полюсу


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 17 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Криголам «Гілі» американської берегової охорони прямує до Арктики з метою створити географічну карту морського дна від Аляски до Північного полюсу. Сьогодні, 17-го серпня, корабель має сягнути аляскінського порту Берроу. Між тим, Канада нині проводить в Арктиці найбільші за всю історію військово-морські маневри. Спостерігачі зв’язують ці кроки двох держав із претензіями Росії на морське дно Арктики, яке вона вважає продовженням власного арктичного узбережжя.

Ларрі Мейєр, науковець-океанограф з Нью-Гемпширського університету, який очолює експедицію у складі близько 20 учених, стверджує, що рейс їхнього криголама «Гілі» не має жодного стосунку ані до того факту, що Росія встановила свій прапор на дні океану на Північному полюсі, ані до маневрів канадського флоту чи відвідин прем’єр-міністром Канади арктичного порту Ненісівік.

Третя американська експедиція до Арктики: «внести до географічної мапи подробиці рельєфу»

За словами Мейєра, це вже третя американська арктична експедиція (дві було здійснено 2003-го і 2004-го року), і вона є складовою частиною довготермінового плану. Цей план має на меті встановити, чи підводна океанська територія від Аляски в напрямку Північного полюсу повинна вважатися продовженням території Сполучених Штатів. Чи це можна вважати претензією на арктичне дно? Очевидно, можна. Справа в тім, що згідно з Законом про море, кожна морська держава, якщо вона має підстави претендувати на частину мінеральних підводних багатств Арктики, має подати офіційну заявку до Комісії ООН з питань лімітів континентального шельфу. Заявку подають разом із супровідними документами – географічними мапами.

«Наше завдання суто наукове, – каже Мейєр. – Ми не збираємося встановлювати свого прапора». Сполучені Штати поки що не ратифікували Закону про море, але Енді Армстронг, представник американської Національної адміністрації з морських та атмосферних питань, каже, що Вашингтон може невдовзі зробити саме це, тобто приєднатися до Закону ООН про море. Армстронг за фахом океанограф і теж бере участь в експедиції криголама «Гілі». Він визнав, що учені мають «внести до географічної мапи подробиці рельєфу, які відіграватимуть важливу роль у розширенні Сполученими Штатами свого континентального шельфу».

Адміністрація президента Джорджа Буша звернулася до Сенату, верхньої палати Конгресу, за згодою щодо приєднання до Закону про море. Цей крок надасть Сполученим Штатам такі ж легальні підстави, які є в інших країн, захистити свої прибережні та океанські ресурси.

Експедиція криголаму «Гілі» розрахована на чотири тижні. За цей час судно має пройти 800 кілометрів від аляскінського порту Берроу на північ, що дасть науковцям можливість за допомогою сонарів та ехолотів створити карту підводного плато цього регіону, відомого під назвою «Шапка чукчі».

Матеріали до теми:

• Данія відправила експедицію до Арктики

• Канада планує збудувати два військові об’єкти в Арктиці

• Російський прапор на дні Льодовитого океану. Але чи це вже Росія? (Інтерв’ю)

• Росія «здивована» критикою на адресу її експедиції на Північний полюс
XS
SM
MD
LG