Доступність посилання

ТОП новини

16 кримських міліціонерів охороняє камінь...


Володимир Притула Сімферополь, 17 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кримська міліція уже кілька місяців великими силами охороняє камінь, де сімферопольська влада збирається поставити пам’ятник імператриці Єкатерині ІІ. Правоохоронці кажуть, що роблять це, щоб не спровокувати руйнування кримськотатарських пам’яток. Спостерігачі ж бачать за цим політичні симпатії начальника кримської міліції.


Біля пам’ятного каменя Єкатерині Другій в одному зі скверів Сімферополя постійно перебувають кілька міліціонерів. Вони кажуть, що охороняють його від зловмисників, котрі намагаються знищити камінь.

Досі була лише одна спроба цього. 2 червня міська влада, яку контролює Партія регіонів і Російський блок урочисто встановила пам’ятний камінь, кілька сотень кримських татар та українців намагалися скинути камінь у річку Салгир, що протікає поруч. Цьому зашкодили бійці «Беркута». Однак лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв тоді заявив, що кримські татари ніколи не допустять встановлення на місці каменя пам’ятника розпусній і кривавій цариці.

Охороняти камінь коштує багато

Начальник Головного управління МВС України в Криму Анатолій Могильов поскаржився сьогодні, що кримська міліція несе значні затрати через те, що змушена охороняти цей камінь. Як мінімум, камінь охороняє 16 осіб, а ще 2 автомобілі. «Якщо я зараз зніму охорону з нього і зламають цей пам’ятник, то завтра в Криму розпочнеться ламання пам’ятників іншої конфесії»,— каже Анатолій Могильов.

Він повідомив, що міліція має оперативну інформацію про наміри певних людей, якщо кримські татари зруйнують камінь, зруйнувати їхні святині, зокрема, могилу відомого кримськотатарського діяча Едіге Киримала у Бахчисараї.

Заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров мотивацію начальника кримської міліції назвав непереконливою і в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що міліція краще б охороняла кладовища – мусульманські, юдейські і християнські, де почастішали акти вандалізму.

Він вважає, що начальник кримського главку міліції повинен подати до суду на Сімферопольську міськраду, щоб відшкодувати витрати правоохоронців. Рефат Чубаров бачить тут політику: «Як один з представників однієї з правоохоронних структур пан Могильов мав би ініціювати з’ясування всіх правових аспектів, пов’язаних із охороною незаконно встановленого об’єкту, на що незаконно витрачаються кошти правоохоронних органів. Тут треба шукати якісь політичні моменти, можливо, пов’язані з виборами, що розпочалися в Україні».

І, схоже, Рефат Чубаров знайшов цей політичний момент, пов’язавши те, що Анатолій Могильов досі є депутатом Макіївської міськради від Партії регіонів, а мер Сімферополя Геннадій Бабенко, який ініціював встановлення пам’ятного знаку Єкатерині, його однопартієць.
XS
SM
MD
LG