Доступність посилання

ТОП новини

Чи є економічне диво в Україні?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.


Гості Свободи: економіст і фінансист, колишній заступник керівника Адміністрації Президента Борис Соболєв, фінансист, колишній заступник голови Національного Банку України Ярослав Солтис.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Пане Соболєв, я цитував оте Ваше, “коли в Україні рак свисне”, іншими словами, коли в Україні станеться оте, очікуване всіма, справжнє “економічне диво”. Так чому ж той рак так уперто не хоче свиснути? Що заважає?

Борис Соболєв: Трішечки Ви не зрозуміли алегорії.

Алегорія полягала в тому, коли насправді обрушиться, зруйнується стара радянська модель економіки, яка й надалі виживає, незважаючи на те, що ми вже 50 разів назвали...

А це хіба не є диво, якщо б ця стара радянська система обрушилася? Вона обрушилася? Вона зруйнована?

Борис Соболєв: Упродовж періоду, який ми називаємо “кучмівський", вона настільки вжилася в нову систему, що...

Що ніяк не хоче покидати Україну.

Борис Соболєв: Так, це залишилася єдина пострадянська система, яка найменше інтегрувалася, скажімо, в сучасні економічні реалії світового ринку.

Пане Солтис, скажіть, будь ласка, в пошані сьогодні економіка в Україні, а чи більше захоплені пільгами, привілеями?

Ярослав Солтис, Борис Соболєв
Ярослав Солтис: Мені здається, що не можна так говорити, що от Кучма, Кучма... Забудьте! Кучма – це наш Президент, його вибрав народ. І ми заслуговуємо тих президентів, які вибирає народ, які ми з вами вибираємо. І це не найгірший президент. І той, і попередній.

Щодо економіки, то вона, звичайно, в пошані...

В чиїй пошані?

Ярослав Солтис: В пошані у бізнесменів і в людей.

А в держави, уряду, Президента?

Ярослав Солтис: У пошані. У нас стабільна гривня, яка дає можливість всім решті людям почувати себе задоволеними, тому що людям для щастя треба стабільні гроші і віра в справедливість влади. От другого фактору у нас немає.

Іншими словами, Ви хочете сказати, що уряд Януковича – це чудово, це все добре...

Ярослав Солтис: Ні-ні. Я сказав, що гривня у нас стабільна і людям добре завдяки гривні.

А що немає забезпеченості справедливості в Україні, то це правда. Суди у нас не діють. І є багато таких... Ми знаємо, що навіть у ВР є корупція. Про що далі можна говорити?

Що є економіка часів уряду Віктора Януковича, пане Соболєв?

Борис Соболєв: Дуже важко судити щодо впливу того чи іншого уряду в українській дійсності, тому що найдовше перебував при владі уряд Пустовойтенка, який взагалі нічим, як кажуть, не проявив себе, хоча більше як два роки він був при владі.

Що говорити про уряди, які існували, скажімо, як Юлії Тимошенко, декілька місяців? Який вплив можна зробити на економіку, яка настільки інертна система, інерційна система?

Єдине, що можу сказати, що Юлія Тимошенко зробила управлінців управлінцями, яка підняла їм зарплати, і вони перестали, хоча б, як кажуть, смішити народ зарплатою в 300 доларів, носячи на собі годинники від “Картьє”.

Але ж сьогодні якраз Юлію Тимошенко звинувачують у тому, що за часів її керівництва зросли серйозно пільги, інші видатки, а сьогодні їх хочуть скасувати. Це добре, це зле, це...?

Борис Соболєв: Ніякі пільги при уряді Тимошенко не зростали. Навпаки...

Але ми про це чуємо сьогодні.

Борис Соболєв: Не знаю, від кого чуєте. Але я хочу сказати як свідок, як представник Президента, який сидів на всіх засіданнях уряду Юлії Володимирівни, що єдине і основне в справі подолання корупції, то це те, що Юлія Володимирівна зробила зарплату Президента цієї держави, принаймні, відповідною середньому рівню президентів у Центральній Європі, щоб не соромно було Віктору Андрійовичу говорити, яка в нього зарплата реальна. Це зробила Тимошенко.

І все ж таки, що добре, що погане в діяльності уряду Віктора Януковича?

Ярослав Солтис: Мені легше говорити про банки.

Давайте про банки.


Ярослав Солтис: Єдине, що мені не подобається, наскільки це правдива інформація, що повернення ПДВ зменшилося. Тобто, ті люди, які роблять експорт, які приносять в Україну валюту, вони не отримують...

А ще перед цим говорили, що, мовляв, це ПДВ повертають насамперед донецьким, що тут є якась незбалансованість у регіонах. Це правда, а чи це були тільки чутки?

Ярослав Солтис: Я думаю, що це правда.

Я хотів ще подискутувати щодо Юлії Тимошенко, але я підтверджую, що реально, коли був головою Податкової адміністрації такий пан Кірєєв, доходи бюджету зросли на 64%, хоча ВВП, ріст економіки, не відбувався. Було +8% - +10%.

Але коли закрили тіньові схеми “Контрабандою, стоп!” і почали повертати ПДВ, то люди почали платити податки. І доходи бюджету без “маски-шоу”, без цього тоталітаризму податкового, цих міліціонерів, які нападали на людей, збільшилися добровільно внески в бюджет.

Пане Соболєв, які Ви бачите плюси і мінуси в діяльності уряду Януковича як економіст?

Борис Соболєв: По-перше, це прагматичний уряд, який бачить реально, чого варті ті популістські закони, які наприймала сесія парламенту першого скликання або та, яка переходила від УРСР до України, які неможливо фізично забезпечити, ці пільги, яка їх призупинила і сказала правильно, що ми не можемо їх забезпечувати.

Більше того, маючи більшість, вони могли б їх взагалі скасувати.

18 мільйонів пільговиків на транспорті. Це що, вся нація — інваліди? Чи як?

Нація пільговиків.

Борис Соболєв: Це всі інваліди.

Такого немає ніде у світі, до речі.

Борис Соболєв: Це держава, яка має більшу половину населення пільговиків-інвалідів. Це перше.

Друге, що їм вдалося...

При тому, що проїзд у транспорті 50 копійок.

Борис Соболєв: У метро, принаймні, в київському. Зайдіть і подивіться. Це просто смішно.

В Празі, до речі, нагадаю, що один долар коштує те, що тут 50 копійок.

Борис Соболєв: Уряду Януковича... Я б навіть сказав, уряду Азарова, тому що в сенсі економічному, фінансовому ця особистість має набагато більший вплив, і ми це розуміємо і бачимо, йому вдалося більш-менш врегулювати і стабілізувати бюджетну дисципліну.

Хоча зараз, коли ми маємо, як кажуть, і всі знаємо про те, що дефіцит є в бюджеті, а нам доповідають про те, що на казначейських рахунках понад 10 мільярдів стабільно гривень, які не фінансуються, і уряд стабільно запозичає кошти, то потрібно спитати насамперед у керівника Мінфіну: навіщо, і хто буде відповідати? Адже кожен день...

Ось сидить колишній заступник головного банкіра країни, я його завжди буду вважати основним банкіром країни, який скаже, що за добу ці гроші мають приносити... Скільки з 10 мільярдів як мінімум?

Ярослав Солтис: Якщо 8% річних...

Борис Соболєв: Так, поділити на робочі дні... Так, ви ж розумієте!

То потрібно запитати. Насамперед потрібно КРУ посилати не кудись, а в Мінфін і в казначейство, і дуже серйозно перевірити, що там відбувається.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG