Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: вибори у Казахстані не демократичні, але є «кроком уперед»


Петро Кагуй Прага, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентські вибори у Казахстані не відповідали міжнародним демократичним нормам – такий висновок спостерігачів від ОБСЄ. За попередніми даними, правляча пропрезидентська партія здобула близько 88 голосів виборців. А жодна з інших партій не змогла потрапити до парламенту.

Голосування у містечку Аккол. 18 серпня 2007 р.
Місія спостерігачів від Організації з безпеки і співробітництва у Європі звертає увагу, насамперед, на непрозорість процесу підрахунку голосів.

Керівник місії ОБСЄ Консільйо Ді Ніно заявив, що після завершення голосування було важко отримати ясну картину, особливо щодо способу, яким звозили дані про голосування з різних виборчих дільниць та підсумовували загальний результат. І це викликає сумнів щодо загальних підсумків виборів.

При цьому ОБСЄ визнає, що нинішні вибори є «кроком вперед» у порівнянні з попередніми.

У виборах до нижньої палати парламенту Казахстану, що відбулися у суботу, взяли участь 7 партій. За попередніми даними ЦВК, правляча пропрезидентська партії «Нур Отан» отримала 88 відсотків голосів. Опозиційні партії – «Ак Жол» і Загальнонаціональна соціал-демократична партія – здобули 3,3 і близько 4,5 відсотки голосів виборців. А прохідний бар’єр в Казахстані становить 7 відсотків.

Опозиція заявляє про фальсифікації і порушення виборчого законодавства

Опозиційні партії відмовляються визнавати результати виборів і називають їх «повною профанацією». В інтерв’ю Радіо Свобода керівник партії «Ак Жол» Буріхан Нурмухамедов зазначив: «Ми не погоджуємося з результатами виборів і не визнаємо їх. У нас є дані про порушення виборчого законодавства і фальсифікації».

А лідер соціал-демократів Аміржан Косанов на прес-конференції в місті Алмати заявив: «Ми отримали 90 відсотків протоколів голосування в Алмати і за ними виходить, що ми отримали понад 22 відсотки голосів. Ми зробимо заяву за підсумками виборів, коли отримаємо усі протоколи з усіх регіонів».

Назарбаєв – довічний Президент?

Попри негативні висновки ОБСЄ, результатами виборів у Казахстані цілком задоволені спостерігачі від СНД, а також від Шанхайської організації співпраці.

Нинішні вибори до нижньої палати парламенту Казахстану були достроковими. Ïх призначили, щоб запрацювали усі законодавчі поправки до Конституції, якими повноваження парламенту дещо розширені. Водночас Президент країни отримує можливість балотуватися на посаду глави держави необмежену кількість разів.

Від часу розвалу СРСР незмінним керівником Казахстану залишається Нурсултан Назарбаєв.

Досі ще жодні з виборів у Казахстані не були визнані західними оглядачами справедливими і вільними.

Попри це, Казахстан у 2009 році сподівається зайняти місце тимчасового голови ОБСЄ.
XS
SM
MD
LG