Доступність посилання

ТОП новини

Реформи в угорському війську не передбачають створення напіввійськових формувань поза рамками армії


Василь Плоскіна Угорщина, 20 вересня 2007 – Керівник оборонного відомства Угорщини, реагуючи на критику американського конгресмена Тома Лантоса щодо програмних цілей екстремістської організації «Угорська гвардія», заявив, що у планах реформування угорської армії не передбачено формування жодних напіввійськових структур ідеологічного спрямування.


Наприкінці минулого тижня голова комітету з питань зовнішньої політики конгресу США Том Лантос заявив у Будапешті, що докладе усіх зусиль, щоб членам праворадикальної організації «Угорська гвардія» не видавали візи до США.

Екстремісти заявили, що захищатимуть співгромадян від «внутрішніх ворогів»

Керівники цього об’єднання звернули на себе увагу конгресмена зокрема тим, що висловили намір захищати угорських громадян від так званих внутрішніх ворогів за допомогою силових методів. Том Лантос розцінив це як прояв екстремізму і закликав місцеві праві партії відмежуватися від «Угорської гвардії», яка, на його думку, несе загрозу основам демократії і дискредитує Угорщину в очах союзників по НАТО.

Відповіді консерваторів немає ще й досі, якщо не рахувати обурених вигуків з юрби на площі Кошута 20 серпня під час святкування державного свята. Жменька радикалів закликала членів уряду та генералів, присутніх на церемонії, до підняття національного прапора на честь св. Іштвана, і щоб прем’єр-міністр забирався зі своїм кабінетом геть, у відставку.

Демонстранти мали ті самі націоналістичні прапори, якими зазвичай розмахують і «штурмовики» «Угорської гвардії»...

Мабуть, невипадково міністр оборони Угорщини Імре Секереш привселюдно заявив з цього приводу: «Батьківщина має потребу сьогодні і в майбутньому у підготовлених фахівцях військової справи. Однак нема необхідності формувати у рамках оборонної державної структури якісь гвардії чи напіввійськові підрозділи, прив’язані до будь-якої ідеології».

Реформи в угорському війську після вступу країни до НАТО

Угорська армія є поза впливом політичних партій, починаючи з 1989 року. Однак справжнє структурне і фахове реформування у війську почалося після вступу країни до НАТО. За кілька років кількість військовослужбовців скоротилася від 35 до 24 тисяч осіб. Армія перейшла на контрактну основу. Солдати і сержанти мають непогану зарплату, однак і рівень відповідальності за свою справу, як зазначають оглядачі, у них підвищився у кілька разів.

Звичним явищем є кількамісячне стажування офіцерів у військових штабах країн-членів НАТО. А, наприклад, випускники військової академії ім. Зріні вчаться за принципово новими освітніми програмами, які дозволяють їм виконувати поставлені завдання практично в будь-якій точці планети. За офіційними даними, нині у складі різних миротворчих місій ООН та НАТО перебуває до тисячі угорських вояків.

У нових умовах Шенгенської зони працюватимуть з наступного року також угорські прикордонники. Системні реформи відбулися і в цій силовій структурі.
XS
SM
MD
LG