Доступність посилання

ТОП новини

Президент вступив у передвиборчу кампанію?


Тетяна Ярмощук Київ, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні завершується термін висунення народних депутатів Центральною виборчою комісією. Президент Віктор Ющенко у жодному зі списків не значиться і наголошує, що має до парламентського забігу опосередкований стосунок. Втім, мало хто сумнівається: він один із найпотужніших учасників цьогорічних виборів. Сьогодні під час прес-конференції на галявині глава держави окреслив своє бачення першого етапу виборчої кампанії.

Віктор Ющенко
Відсутність надмірних емоцій та стримані, нежорсткі репліки у бік опонентів. Віктор Ющенко відкидає звинувачення у застосуванні адмінресурсу, говорить про відсутність правових підстав для ревізії дострокових виборів, заявляє, що в жодному разі не відмовиться від своїх соціальних ініціатив та закликає політиків не спекулювати на питаннях територіальної цілісності і питаннях мови.

Віктор Ющенко: «Спекуляції на темі мови— це теж робота проти України. Мені сьогодні хочеться запитати: куди поділася ірландська мова, куди поділася білоруська мова? Куди поділися десятки мов, держави яких пішли за тією формулою, яку нам сьогодні дехто нав’язує. Це не політика України, переконаний. Але це спекуляції, на яких хтось може ще заробляти політичні дивіденди. Я проти цього виступаю».

Ющенко не схвалює ідею широкої коаліції

Раніше Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що не бачить альтернативи широкій коаліції у новому парламенті. Втім, Президент таку ідею не схвалює.

Віктор Ющенко: «Я не вітаю ніяке часткове приєднання будь-кого і до когось. Я не великий оптиміст у цій моделі майбутньої конфігурації. Але окрім того, що хто з ким об’єднується, нам потрібно не забувати, навколо чого об’єднується. Помилка, яка була допущена в попередній рік Партією регіонів, є те, що вона відкрито не підтримала Універсал національної єдності, що, по суті, вона відкликала свої підписи».

Президент втягується у політичну гру?

Президенти в Україні ніколи не дотримувалися нейтралітету на виборах до Верховної Ради, зазначає політичний експерт Тарас Березовець: «Це стосується і Кравчука, і Кучми, і особливо Ющенка, який після проведеної конституційної реформи втратив значну частину своїх повноважень. Тому на відміну від тих прав, якими до нього користувався Кучма, він змушений багато в чому покладатися на підтримку політичних партій, в першу чергу «Нашої України» і партій-сателітів».

Але не всі експерти вважають позицію Президента, який, очевидно, вже зробив головні ставки у цій президентській кампанії, виваженою та продуктивною.

На думку політолога Олександра Дергачова, наразі Президент втягується у політичну гру, в якій йому не місце: «Загострилася ситуація у стосунках між основними політичними силами, всі заперечують можливість ухвалення рішення про створення широкої коаліції. Тут відновлюється те протистояння, яке було під час президентських виборів 2004 року. Тож Президент втягується досить глибоко у цю політичну боротьбу, в якій він не має органічної позиції, оскільки він дійсно Президент з особливими повноваженнями і особливими завданнями».

Перед Ющенком майже нерозв’язна дилема

Отже, перед Віктором Ющенком майже нерозв’язна дилема. Він має діяти як глава цілої держави, де є праві і ліві, націоналісти і шовіністи, симпатичні і малосимпатичні йому політичні сили. Але з іншого – без вірних союзників у Верховній Раді, послаблений конституційною реформою, Президент не може здійснювати ефективної політики. А відтак не може і не підтримувати своїх союзників на виборах.
XS
SM
MD
LG