Доступність посилання

ТОП новини

Бійка між язичниками та представниками УПЦ Московського патріархату в Києві. Хто винен?


Кирило Булкін Київ, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю в Києві біля невеликого храму УПЦ Московського патріархату, що стоїть поруч із підвалинами Десятинної церкви, сталася бійка. Один представник язичницької громади рідновірів отримав вогнепальне поранення, а один прихожанин православної церкви зазнав черепно-мозкової травми.

Зараз біля підвалин Десятинної церкви ніщо не нагадує про вчорашню сутичку. Кілька мам гуляють зі своїми немовлятами, прибиральниця веде в церковці якісь господарські роботи. Єдина ознака чогось незвичайного – наявність знімальної групи російського телебачення, яка намагається з’ясувати в священика, чи не причетний до бійки Київський патріархат. Проте отець Тарасій не підтверджує цих припущень. За його словами, на прихожан напали язичники – рідновіри, що провадили поруч свою службу, і це вже вдруге (перший інцидент стався тиждень тому).

Отець Тарасій: «Після богослужіння ми проводили молебень. Вони прийшли – чоловік 15, почали попереджати, що, мовляв, не смійте дзвонити, бо ми тут будемо збиратися. Нас теж охороняє козацтво, хлопці підійшли... З їхнього боку з кастетами почали бити наших людей. Довелося застосувати зброю».

Сайт УПЦ МП звинувачує «сатаністів, філаретівців та уніатів»

І все ж таки на сайті Української православної церкви Московського патріархату цю подію представлено так: «На Преображення Господнє сатаністи, філаретівці та уніати намагалися захопити Десятинну Церкву». Сатаністами, вочевидь, назвали рідновірів, а як щодо інших християнських конфесій?

Для Радіо Свобода ситуацію прокоментував прес-секретар УПЦ Київського патріархату архімандрит Євстратій (Зоря): «Наша церква не має жодного відношення до тих подій, які сталися 19 серпня. Взагалі, на мою думку, навіть блюзнірство вважати, що православні віруючі в день великого свята – Преображення Господнього – замість того, щоб молитися в храмах, пішли б займатися такими речами».

Напали православні Московського патріархату, стверджують рідновіри

Натомість, голова об’єднання рідновірів України Галина Лозко підтверджує участь її громади в інциденті. Вона каже, що ніякі інші конфесії, зокрема й згадані в повідомленні УПЦ МП уніати (тобто представники Української греко-католицької церкви) у сутичці з прихожанами храму участі не брали. Проте, за її словами, нападниками були саме православні – і в конфлікті тижневої давності, і цієї неділі.

Галина Лозко: «Історично належний язичникам жертовник біля Історичного музею – це єдине місце, де ми здійснюємо свої богослужіння. Дозвіл на це дано Головним управлінням з питань внутрішньої політики [Київської міськдержадміністрації]. Наші люди підійшли до свого капища. Вони взагалі стояли осторонь. Церква має свою загородку, ніхто туди не підходив. Раптом вискочив загін у камуфляжі, озброєний дубинками. Один був з пістолетом, і почав стріляти в обрану ним людину. Прихожани цієї церкви казали: «Вы, хохлы, нечего вам здесь распоряжаться. Здесь всегда была Россия и будет».

Наразі працівники Шевченківського райвідділу міліції Києва, які розслідують цю справу, розбираються в протилежних свідченнях. Дерев’яний храм УПЦ Московського патріархату був зведений минулого місяця біля підвалин Десятинної церкви без дозволу міської влади.
XS
SM
MD
LG