Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську відкрили пересувний «Музей жертв Помаранчевої революції» у десятьох «примірниках»


Ярослав Гребенюк Луганськ, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську презентували музей жертв Помаранчевої революції. Автор ідеї планує найближчим часом відправити клони музею у мандрівку містами України. Перший у «гастрольному розкладі» – Львів.


Відвідувачів музею зустрічає опудало Президента Ющенка з Конституцією в руці.

Першу екскурсію по музею Жертв Помаранчевої революції лідер молодіжної організації «Молода гвардія» Арсен Клінчаєв розпочав такими словами: «Почну з Президента. Чому саме він? Це обличчя держави. Ця людина безпосередньо доклала максимум зусиль до знищення російської мови. У найкоротший термін було знищено близько 3000 російськомовних шкіл. По Конституції – це окрема тема. Якщо щось робиться не так, як він бажає, значить, це незаконно».

В експозиції музею 16 розділів, які розповідають про те, чого коштувала Україні Помаранчева революція. На думку організаторів, помаранчеві політичні сили винні у смерті пенсіонерів, яким було заборонено голосувати на дому у третім турі виборів президента, у знищенні російськомовних шкіл, у здачі національних інтересів державному департаментові США.

Музей створили у рекордні строки, за півтора місяця. За словами Арсена Клінчаєва, його помічники починали роботу о 6-й ранку і закінчували о 8-й вечора. Пан Клінчаєв зазначив, що зарплати за свою роботу вони не отримували і працювали лише за ідею.

Одна зі співробітниць музею Тамара Геннадіївна зазначила: «Такі музеї повинні існувати, щоб люди знали, що насправді відбувається у країні та хто у цьому винуватий. І щоб ми могли розумітися з жителями Західної України так само, як розуміємось між собою».


Ющенко з оголеною агенткою ЦРУ та «вурдалачка» Тимошенко

В експозиції представлені опудала Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко, Джорджа Буша, форми вояків німецької армії доби Другої світової війни, намети різних політичних сил, що виступали на Майдані 2004 року. Є і карикатури на помаранчевих політиків із конкурсу, який проводили у Луганському коледжі культури та мистецтв – на малюнках Ющенко зображений у ліжку з оголеною агенткою ЦРУ, а «вурдалачка» Тимошенко збирається пити кров Східної України.

В одному із залів – 10-метрове панно з тематичними ілюстраціями. Мультимедійні матеріали демонструються на двох плазмових телевізорах. Для музею спеціально був створений фільм «Що таке фашизм». Всі експонати існують у десятьох екземплярах, які використовуватимуть у майбутній роботі пересувного музею.

Сидів за «зґвалтування піонерки»

Музей вочевидь коштував чималих грошей. Скільки саме, автор ідеї Арсен Клінчаєв сказати відмовився. Він стверджує, що зробив музей власним коштом. Екскурсію він вів натхненно: наполягав на тому, що у Блоці Юлії Тимошенко, переважно, криміналітет. Як приклад розказав про політв’язня Левка Лук’яненко, який на думку Клінчаєва сидів за «зґвалтування піонерки». У роки війни в Україні діяла загадкова організація «УПА-УНСО», причому це не обмовка, значок УНСО також лежав у вітрині, присвяченій Другій світовій війни. Клінчаєв також стверджує, що Роман Шухевич командував об’єднанням СС «Галичина», що суперечить історії.

Одна з перших відвідувачів музею, луганська журналістка Олена Привен зауважила: «Те, що такий музей створили, непогано. Така собі «наша відповідь Чемберлену». Видно, що експозиція підготовлена з любов’ю, експонатів багато, єдина догана – екскурсовод. Але ж на війні як на війні».


У музей водитимуть школярів та студентів

Інтерпретації історії а ля Клінчаєв луганська молодь уже сьогодні сприймає за правду. З початком навчального року в музей приводитимуть школярів та студентів. Крім того, організатор музею збирається провезти його по всій Україні.

Арсен Клінчаєв: «Перед виставкою я буду за два тижні давати рекламу. Потім приїхали, показали музей відвідувачам, через два тижні – наступне місто, наступне, наступне, наступне... В цілому я планую за рік проїхати 200 міст. Із Естонії збирається приїхати делегація, я їй планую віддати один комплект експонатів. Минулої суботи приїздив із Москви директор Інституту країн СНД. Один комплект ми відправимо туди», – каже Арсен Клінчаєв.

Але ж перший у «гастрольному розкладі» нового музею – Львів, де Клінчаєв також збирається показати фільм Сергія Герасимова «Молода Гвардія».
XS
SM
MD
LG