Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде у Харкові пам’ятник загиблим від Голодомору?


Олена Солодовнікова Харків, 20 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колишній Комсомольський парк у Харкові вже два місяці має назву – Парк Пам’яті. Міська влада має намір побудувати тут меморіал жертвам репресій. Зараз на території скверу вже є кілька пам’ятних знаків – каміння та хрест у пам’ять про жертв Голодомору. А навкруги — розкидане сміття.

Вдень у колишньому Комсомольському Парку небагато людей, а ось сліди вечірніх трапез помітні повсюди. Імпровізований смітник є навіть поруч із пам’ятним знаком жертвам Голодомору. Місцеві мешканці кажуть, що в тіні дерев парку полюбляє відпочивати молодь. Олександра Шкода пасе в парку кіз. Вона згадує, що в п’ятдесятих роках минулого століття тут був єврейський цвинтар. Потім на його місці школярі посадили дерева, але виросли вони не всюди – адже кістки з цвинтаря так і не вивезли, припускає жінка. Історія про кладовище відпочинку молоді не заважає.

Олександра Шкода: «Біля пам’ятника вони почали грати у футбол. Я кажу їм – тут не можна, тут поховання, ось навіть дерева не ростуть. А вони мені відповідають:їх просто не садили».

Узагальнювати жертви некоректно

У парку є два хрести в пам’ять про загиблих під час Голодомору. Незабаром у сквері повинен з’явитися і Меморіал жертвам політичних репресій. Однак комітет пам''яті жертв Голодомору, куди входять представники облдержадміністрації, вважає таке узагальнення некоректним. Від минулої осені комітет вимагає побудувати окремий меморіал жертвам Голодомору в центрі міста, а саме – в Молодіжному парку.

Один із ініціаторів будівництва Іван Варченко наголошує: «Пам''ятник всім, хто коли-небудь загинув, нас не влаштовує, у нас довгий час був недемократичний режим. Так само може бути пам''ятник всім, хто загинув від війни та Чорнобиля».

Меморіал жертвам політичних репресій обов’язково з’явиться, переконують представники міської влади. Вони кажуть, що для створення споруди оголосять відкритий конкурс. Єдине обмеження для скульпторів – на пам’ятнику не повинно бути релігійних символів, бо цього вимагає єврейське товариство Харкова.

Парк Пам’яті наразі не відрізняється від Комсомольського парку

Однак спорудження меморіалу – справа нелегка, тому упродовж найближчих двох років Парк Пам’яті не відрізнятиметься від старого Комсомольського парку. Голова топонімічної комісії Олексій Хорошковатий зауважив: «Це формальне перейменування, можливо, там з’явиться табличка про те, що це Парк Пам’яті і там є масові поховання».

Більшість перехожих, які щодня прогулюються парком, про його перейменування нічого не чули. Багатьох із них більше хвилює, коли під деревами приберуть сміття.
XS
SM
MD
LG