Доступність посилання

ТОП новини

Хто не встиг, той спізнився! Термін висунення кандидатів на парламентські вибори завершився


Тетяна Ярмощук Київ, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Опівночі завершився термін висування кандидатів у народні депутати. Як проходив процес, чим він ознаменувався і чим відрізнявся від минулого?

«Наша Україна - Народна самооборона», Блок Юлії Тимошенко, Партія регіонів, Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Блок Литвина», КПУ, СПУ, Прогресивна соціалістична партія та Всеукраїнська партія народної довіри. Представників цих дев’яти політичних сил уже зареєструвала Центральна виборча комісія. Втім, передвиборчі з’їзди провели й інші політичні сили, такі як, приміром, блок «КУЧМА» чи Партія вільних демократів. За ними бовваніють більш рихлі і менш відомі політичні утворення, які теж шукатимуть щастя на парламентських бігах.

Процес висування кандидатів у народні депутати пройшов без особливих ексцесів

Якщо б не історія з нереєстрацією Блоку Юлії Тимошенко, котра, тобто історія, очікувано закінчилася хеппі ендом, згадувати про цей етап виборчої кампанії взагалі не було б чого. Процес висування кандидатів у народні депутати пройшов без особливих ексцесів, каже речник Комітету виборців України Олександр Черненко. Втім, незначні проблеми таки виникали: «Однією з проблем висування був непрозорий і не завжди публічний процес – і на етапі формування списків, і так само – проведення з’їздів».

За словами Олександра Чернетка, дуже часто про проведення з’їздів ми дізнавалися уже постфактум, після того, як вони подавали свої документи на реєстрацію: «Ну, це стосується невеличких партій, які мають мало шансів. Важко порахувати скільки цих з’їздів було, оскільки не всі вони афішувалися. Але, я думаю, їх не буде більше 15-16».

Технічні проекти не відіграють тієї потужної ролі, яку вони відігравали раніше

Сьогодні стало значно менше технічних проектів, у порівнянні із минулими парламентськими виборами, каже політичний експерт Сергій Таран: «Стало значно менше проектів, які мають відібрати голоси у конкурентів. З’явилося більше проектів, які просто мають на меті пропіарити свої політичні бренди. Але технічних проектів стало набагато менше, і вони, якщо з’явилися, то не відіграють тієї потужної ролі, яку вони відігравали раніше. Принаймні, жоден із малих проектів не має надій потрапити до парламенту, на відміну від попередніх виборів. Їхні лідери це чітко розуміють».

Як вважає політичний експерт Сергій Таран, до парламенту потрапить максимум 4-5 політичних сил.

У політичних партій і блоків є ще п’ять днів, щоб зареєструвати свої списки у Центральній виборчій комісії.
XS
SM
MD
LG