Доступність посилання

ТОП новини

Європейці більше хвилюються за збереження Вірменського собору у Львові, аніж українці


Галина Терещук Львів, 21 серпня, 2007 ( Radiosvoboda.Ua ) – Унікальні настінні розписи у найдавнішому Вірменському соборі у Львові руйнуються. Наразі один фрагмент законсервували. На стінах Вірменської церкви встановили англійські датчики, щоб вимірювати коливання температури повітря і вологості. Потім українські та польські експерти визначать, як реставрувати фрески.

Дворик Вірменського собору у Львові
Вірменський собор належить до унікальних перлин другої половини 14 століття і найбільше сьогодні приваблює туристів. Перші вірменські поселенці з’явились у Львові понад 700 років тому. Вірменський собор був збудований на гроші заможніх купців Якова з Кафи і Паноса з Гайцараца. Архітектор перлини – Дорінг. Пам’ятка, яка добудовувалась упродовж століть, репрезентує у Львові нову епоху будівництва, на зміну готичному стилю прийшов ренесансний, бароковий, рококовий і згодом модерне нашарування.

Настінні розписи зробив Ян Генрик Розен, художник–баталіст із Варшави. У 1925 році була його перша персональна виставка. Роботи майстра зачарували вірменського архиєпископа Йосифа Теодоровича, який і замовив у майстра настінний розпис у соборі. Фрески виконані у 1925 -1927 роках, і їх називають найціннішими елементами споруди. У зображеннях ликів святих можна впізнати тодішніх сучасників Розена – архиєпископа Теодоровича, молодого митрополита Андрея Шептицького. Настінні розписи Розена можна побачити і в церкві Стрітення у Львові. Його фресками прикрашені десятки храмів у США, де 1982 художник помер.

Унікальні фрески Розена осипаються

Фреска Вірменського собору
Однак унікальні настінні розписи у Вірменському соборі нині під загрозою руйнування. У приміщенні храму висока вологість повітря, і це впливає на розписи.

Начальник управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко розповідає, що за радянських часів з церкви вивезли ікони, а приміщення використовували як сховище національного музею. Відтоді температурний і вологісний режим почав змінюватись. Стінопис вірменської церкви є клеєний і фресковий. Особливо активно осипається клеєний стінопис, каже Лілія Онищенко.

Завдяки англійському реставратору Крісу Кліру у храмі встановили спеціальні датчики, які фіксують коливання температури. Клір позичив містові 4 прилади на рік. А з Міністерством культури та національної спадщини Польщі львів’яни домовляються про фінансування на консервацію стінопису упродовж наступних 2 років. 4 польські та українські реставратори нещодавно закріпили аварійну частини стінопису на південній стіні храму.

Водночас Міністерство культури України не виділило жодної гривні на порятунок унікальної перлини архітектури і малярства.
XS
SM
MD
LG