Доступність посилання

ТОП новини

Іноземний інвестор покидає Луганськ


Ярослав Гребенюк Луганськ, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Провалом закінчився у Луганську експеримент із залученням іноземного інвестора до українського житлово-комунальне господарства. Минулого року міська рада віддала в обслуговування німецькій комунальній фірмі «Петер Дуссманн» будинки у двох районах. З 1 серпня договір з нею розірваний.

Східноукраїнський філіал дочірнього підприємства «П. Дуссманн-Україна» отримав 554 будинки у центральному Ленінському та найстарішому Кам’янобрідському районах Луганська. Рівно через рік міськвиконком вирішив розірвати укладений договір.

Причина: Керівництво міста очікувало від «П. Дуссманн-Україна» за перші півроку інвестицій в обсязі мільйона євро. Однак німецька компанія вкладала значно менше, ніж обіцяла. На березень відставання від графіку надходження грошей складало 70 %.

Інвестор зупиняє свою діяльністіь

Перший заступник луганського міського голови Маноліс Пілавов поляснює, що договір розірвали на підставі того, що інвестиції у місто не йдуть. «Ми очікували, що це підприємство оскаржуватиме в судовому порядку рішення міськвиконкому. На жаль, ми помилились. Через два дні ми отримали листа. Керівництво фірми «Петер Дуссманн» визначило, що з 1 серпня вони зупиняють свою діяльність», – каже Маноліс Пілавов.

Проте працівники ЖЕКів, що перейшли під управління «П. Дуссманн-Україна», відчули зміни. За словами начальника ДЕУ 3 Ніни Колесниченко, що обслуговує будинки у Кам’янобрідському районі, за рік роботи грошей на місця стало надходити більше. Так, зроблені ремонти багатьох крівель та підвалів, непридатні труби центрального опалювання замінюються на сучасні, пластикові.

Дорікання були. В офіційному звіті про роботу Ленінської райради у 2006 році йдеться про співробітників «П. Дуссманн-Україна», які «втратили відчуття реальності» і не відгукнулися на аварійні виклики з обслуговуваних будинків.

«Громадська комунальна самооборона» святкує перемогу. Піррову?

Як відіб’ється відхід фірми «П. Дуссманн-Україна» на роботі комунальників, начальниця ДЕУ-3 навіть не береться прогнозувати. «Ми найнижча ланка, і нам не доводять нічого»,— каже Ніна Колесниченко.

Коментарі від представників Східноукраїнського філіалу «П. Дуссманн-Україна» Радіо Свобода не отримало. Але немає сумніву, не останню роль відіграв низький рівень платежів населення.

З минулого року в Луганську діє об’єднання «Громадська комунальна самооборона», яке закликало бойкотувати платіжки від «П. Дуссманн-Україна». Справа у тому, що договорів із населенням обслуговуваних будинків підприємство так і не уклало.

«Громадська комунальна самооборона» сьогодні святкує перемогу. Проте перемога може виявитись Пірровою.

Луганська міська влада запевняє, що підготовка до зими йде за графіком. Але є сумніви, що за умов реорганізації підприємств та перманентної нестачі грошей комунальники встигнуть зробити все.
XS
SM
MD
LG