Доступність посилання

ТОП новини

«Владика Андрей»<br> Художній фільм про митрополита Андрея Шептицького


Галина Терещук Львів, 22 серпня 2007 р. ( Radiosvoboda.ua ) – 22 серпня у Києві відбувся перший робочий перегляд художнього фільму «Владика Андрей» про митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Це перший художній фільм про високодуховну людину 20 століття, яку радянська пропаганда активно оббріхувала, а УГКЦ взагалі ліквідувала. До того ж, фільм «Владика Андрей» — це єдиний україномовний проект, який отримав статус держзамовлення на 2007 рік.

Митрополит Андрей Шептицький, 1921
Уся творча група в один голос заявляє, що фільм «Владика Андрей» встановлює справедливість, врешті восторжествує правда про таку велику особистість як митрополит Андрей Шептицький. Людина графського походження обрала служіння Господові і народові, очолювала Греко-Католицьку Церкву з 1901 до 1944, пережила зі своїм паством дві світові війни і кілька режимів. Митрополит вів свій народ словом Божим і реальною допомогою.

Життя митрополита викладене правдиво

Режисер Олесь Янчук прагне відтворити історичну правду. Майже усі зйомки уже завершені, зроблений первинний монтаж стрічки, залишилось відзняти ще два епізоди, один у Ватикані, другий у Росії. Після цього почнеться озвучення, комбіновані кадри.

Головний консультант фільму, автор численних праць про митрополита Андрея Шептицького, науковець Оксана Гайова була задоволена першим робочим переглядом стрічки. За її словами, усі факти про життя митрополита викладені правдиво.

Зараз дуже мало є людей, які знають про митрополита з радянської пропаганди, але цей фільм поповнить знання людей, що зробив митрополит не лише для свого народу, держави, але й для інших національностей та віросповідань.

Прем’єра відбудеться на свято Андрія у грудні

Режисер Олесь Янчук певний час працював над фільмом у борг, але зараз уже з обіцяних урядом 8 мільйонів гривень гроші надходять систематично. 300 тисяч гривень знімальна група отримала від Львівської облради і ще 500 тисяч виділила Львівська обласна адміністрація.

У грудні, на свято Андрія, у столиці відбудеться прем’єра фільму «Владика Андрей», а потім стрічка мандруватиме українськими регіонами. Режисер мріє побачити у містах білборди про прем’єру фільму. Каже, що бодай половина білбордів від тієї кількості політичних, якими рясніють вулиці напередодні виборів, уже б зробила чималий розголос українському кіно.
XS
SM
MD
LG