Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Ірану й Азербайджану зустрілися у Баку. Чого досягнув Ахмадінеджад?


Кирило Булкін Київ, 22 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад сьогодні завершив свій офіційний візит до Азербайджану і повернувся до Тегерану. Що принесла зустріч іранського й азербайджанського лідерів? На якому тлі проходили переговори?

Принаймні 9 осіб заарештувала сьогодні азербайджанська поліція, запобігаючи демонстраціям протесту біля Іранського посольства в Баку. У журналістів при цьому відбирали фотокамери. Демонстранти збиралися протестувати у зв’язку з візитом до Баку Махмуда Ахмадінеджада, а також вимагати звільнення азербайджанських політв’язнів в Ірані. На їхню думку, Тегеран попирає права національних та культурних прав мільйонів етнічних азербайджанців, що мешкають у Північному Ірані.

Ільхам Алієв не зачіпав гострих питань

Ільхам Алієв
Президент Азербайджану Ільхам Алієв на прес-конференції по закінченні зустрічі зі своїм іранським колегою не зачіпав гострих питань. Натомість він казав про високий рівень співпраці та взаєморозуміння.

Ільхам Алієв: «Якщо говорити про наші політичні відносини, то вони є на високому рівні. Маємо взаєморозуміння в усіх питаннях. Ми підтримуємо один одного. І це природно, оскільки ми були братами упродовж століть, і ми маємо й зараз підтримувати один одного».

Зі свого боку, Махмуд Ахмадінеджад розповів, які спільні проекти він обговорював з азербайджанським лідером: «Крім двосторонніх відносин, ми обговорювали основи для співпраці в нафтогазовій сфері, енергетиці, нафтохімії, транспорті, фінансах, говорили про обмін технологіями та будівництво дамб. Далі експерти з обох сторін мають вивчити ці питання та перейти до їхнього практичного впровадження».

Черговий хід Ахмадінеджада у протистоянні зі США?


Результатом візиту стали 5 документів, які підписали президенти Ірану та Азербайджану. Вони стосуються перспективної співпраці в енергетичній та інших галузях.

На думку багатьох оглядачів, поїздка президента Ірану до Баку була черговим ходом Ахмадінеджада у політичному протистоянні зі Сполученими Штатами, адже останні мають тісні відносини з Азербайджаном. США активно підтримують створення стратегічного нафтогазового коридору, яким азербайджанські енергоносії мають через Туреччину надходити на західні ринки.

До того ж, Азербайджан надає свій повітряний простір літакам НАТО для перелетів до Центральної Азії та Афганістану.

Аналітики припускають, що в перебігу візиту до Баку Ахмадінеджад прагнув заручитися гарантіями Алієва, що Азербайджан не дозволить наносити удари по Ірану зі своєї території.
XS
SM
MD
LG