Доступність посилання

ТОП новини

Відпустка у Римі


Наталка Кудрик Рим, 22 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Хто сказав, що гарна відпустка тільки на морі, у горах чи десь у селі на зеленій галявині далеко від міста? Деякі жителі італійської столиці переконані, що вдалими можуть бути і римські канікули. Бо їхнє місто у серпні вже не те, яке було років 10 тому, коли люди масово виїздили на відпочинок, і пустинні житлові квартали навіювали нудьгу. Чи то курорти стали дорожчими, чи роботи побільшало у місті, а факт залишається фактом – цього року вперше більшість італійців залишилися відпочивати вдома.


Солодко-гіркий присмак аперитиву. Веселі, галасливі теревені. Бари та чудернацькі атракціони. І, звичайно, сучасні ритми на танцмайданчику, де видають оригінальні па танцюристи будь-якого віку. Це розважальна зона Остія неподалік Риму на узбережжі Тірренського моря. Колись вона була єдиним популярним місцем літнього відпочинку городян.

56-літній актор Крістіан Де Сіка розповів: «Моя 20-літня дочка щовечора виходить у місто з друзями або зі своїм хлопцем. Вона йде у кіно, на танці... Таких літніх розваг не було у Римі за моєї молодості. Знали тільки Остію, і все. А ще з’їсти на вулиці великий шматок кавуна – оце була римська відпустка, нічого особливого».

Безліч розважальних послуг, нудьгувати не доводиться

Тепер же столиця пропонує безліч розважальних послуг, а тому нудьгувати у серпневому Римі не доводиться. Багато магазинів і ресторанів залишаються відкритими. Кіномайданчики та дискоклуби просто неба часто переповнені, причому такий відпочинок може обійтися значно дешевше, ніж на будь-якому італійському курорті.

Для шанувальників кіно ще одна принада. У цей період Вічне місто перетворюється на знімальний майданчик. Через достатню кількість сонячного освітлення та зменшення потоку автомобілів творці телефільмів почуваються комфортніше.

Лише для охоронців правопорядку робочі умови незмінні. За їхніми даними, кількість і характер злочинів однакова, що влітку, що взимку.

Чому римляни проводять відпустки у своєму місті?

Римляни обирають, або змушені обирати, столичний відпочинок з різних причин. Так, студент місцевого вузу зауважив: «Попри серпневу пору я змушений залишатися у Римі, бо маю справи в університеті, тому не можу виїхати десь на канікули».

Свого часу багато міських підприємств та організацій припиняли діяльність на серпневий період і відправляли працівників у відпустку. Тепер таке трапляється дуже рідко. Робітниця страхової компанії Мануелла розповіла: «Атмосфера у мене на роботі дуже важка...Та, зрештою, вигідно залишатися дома і з економічної точки зору, і гарно виходити ввечері, щоб зняти трохи стрес міського життя».

Комусь грошей не вистачає на далекі мандри. Інший умисно переносить подорож на пізніше, щоб оминути гарячу пору відпусток та отримати насолоду від Рима спокійнішого і тихішого, ніж він буває зазвичай. Та сьогодні зранку мене вже розбудили клаксони автомобілів, і я прозріла: літечко добігає кінця – Рим повертається до «нормального» життя.
XS
SM
MD
LG