Доступність посилання

ТОП новини

Газова тема перед виборами


Тетяна Ярмощук Київ, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи буде Україна з паливом? Чого очікувати Україні у сфері газових поставок з наступного року? Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк заявляв про зрив переговорів про постачання газу в Україну на 2008 рік. Натомість у Кабінеті Міністрів та «Нафтогазі» називають орієнтовну ціну блакитного палива.

Переговори щодо поставок газу з Росії наступного року практично зірвані. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив міністр закордонних справ Арсеній Яценюк: «Я, як міністр, надіслав відповідну інформацію Президенту України і Прем’єр-міністру щодо фактичного зриву переговорного процесу. Адже за міждержавною угодою у нас уже повинен бути готовий і підписаний протокол про поставки газу на 2008 рік, чого зроблено не було, тому що ні директив немає, ні складу урядової делегації».

За словами міністра закордонних справ України, можливо, хтось якісь переговори проводить, але тоді такі переговори носять неофіційний характер.

У Кабміні ж і у «Нафтогазі» заявляють, що газові переговори з Росією тривають і озвучують орієнтовну ціну блакитного палива на наступний рік. Голова правління «Нафтогазу» Євген Бакулін на питання Радіо Свобода відповів: «Ми плануємо, що дані домовленості будуть досягнуті і ціна у наступному році буде в районі 143 доларів. Але для того, щоб заявити кінцеву ціну, мають повністю завершитися переговори, які нині ведуться».

Політичні спекуляції на газову тему

Втім, на переконання директора енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, серйозні переговори про поставки газу в Україні почнуться лише після виборів, всі ж нинішні заяви – політичний піар: «Серйозні переговори навіть ніхто не намагався проводити, оскільки Кремль вичікує результатів виборів. Будь-які заяви на газову тему є політичною спекуляцією та піар- заходом. Підвищення ціни на 10% – це пропозиція керівників НАК “Нафтогазу” та Мінпаливенерго. Поки що серйозно казати про таку ціну не можна, це передчасно. Більше того, навіть у Кремлі не знають, яка буде ціна».

Цього року Україна купує змішаний російський та середньоазійський газ по 130 доларів за тисячу кубів. Блакитне паливо в Україну постачається через спільне підприємство «УкрГазЕнерго», яке в свою чергу закуповує газ не у російського «Газпрому», а ще у одного посередника – компанії «РосУкрЕнерго».
XS
SM
MD
LG