Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вирішив зняти заборону на експорт британського м’яса


Олекса Семенченко Лондон, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз скасував заборону на експорт британських м’ясо-молочних продуктів та живих свійських тварин до інших країн Європейського Союзу. Цю заборону було запроваджено після спалаху ящуру на фермах у графстві Саррей на початку цього місяця. Ухвала ЄС набере чинності у суботу, 25 серпня.

Заборону скасовано
Британські фермери зітхнули з полегшенням, коли стало відомо про ухвалу дозволити Британії відновити експорт м’яса до Європейського Союзу. Адже країна є великим експортером цього продукту: у грошовому вимірі це приносить економіці приблизно 1 мільярд доларів на рік. Експорт також дає тисячі робочих місць. І от у четвер Європейська комісія оголосила, що, хоча заборона на експорт із 10-кілометрової забороненої зони навколо ферм, які вразила хвороба, і надалі залишатиметься чинною, з інших місць експорт можна відновити вже найближчої суботи.

Підвищеної пильності та запобіжних заходів варто дотримуватись

Заступник головного ветеринарного лікаря Великої Британії Фред Ландеґ заявив: «Це чудовий результат для Об’єднаного Королівства, що відображає впевненість Європейської комісії та країн-членів ЄС у заходах контролю, запроваджених нами. Це означає, що з моменту, коли це рішення набере чинності, Велика Британія зможе експортувати своє м’ясо та похідні продукти, а також живих тварин за суворими ветеринарними правилами. Для Об’єднаного Королівства це добре рішення».

При цьому Ландеґ закликав британців не втрачати пильності, вживати запобіжні заходи, хоча він вважає, що можливість появи нового вогнища ящуру є дуже малою.

Експорт за межі ЄС скасують не раніше початку листопада

Що ж до заборони на експорт із ураженої ящуром зони у графстві Саррей, то вона в повному обсязі діятиме ще як мінімум 6 місяців. Зберігатиметься також заборона на експорт британського м’яса за межі Європейського Союзу. Заборону на перевезення худоби в межах Великої Британії було скасовано раніше.

Північній Ірландії, на яку не поширювалася заборона ЄС, оскільки вона розташована на іншому від Великої Британії острові, знову буде дозволено експортувати через британську територію за умов здійснення відповідних запобіжних заходів.

Британії доведеться вжити певних адміністративних заходів, перш ніж відновити експорт. Серед них сертифікація кожної тварини перед експортом за встановленими жорсткими правилами. Що стосується 10-кілометрової зони, то там ЄС почне робити тести на ящур із 30 серпня. Відтак Єврокомісія може переглянути заборону на експорт звідти. Експорт за межі ЄС може бути скасований не раніше початку листопада, через три місяці після першого спалаху хвороби.
XS
SM
MD
LG