Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні експерти підтверджують, що ракету в Грузії «загубив» російський літак


Василь Зілгалов Прага, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вже друга група міжнародних експертів визнала претензії Грузії до Росії щодо вторгнення російських воєнних літаків у повітряний простір Грузії 6 серпня і обстріл її території на кордоні з Південною Осетією ракетою. Російська ж сторона категорично відкидає звинувачення і називає це фальсифікацією грузинської сторони.


Дані, які отримали цими днями фахівці з авіаційних питань із Великої Британії, Польщі та Естонії, підтвердили результати попереднього міжнародного дослідження експертів Литви, Латвії, Швеції та США.

Давід Дондуа, речник МЗС Грузії, сказав Радіо Свобода, що міжнародні експерти були незалежними і неупередженими: «Обидві групи були створені з ініціативи Грузії. Метою роботи цих експертів була проведення незалежного розслідування. Незалежність тут полягає в не участі будь-якої із зацікавлених сторін. Гарантією неупередженості стало те, що ні Грузія, ні Росія не брали участі у цьому розслідуванні. Це важливо».

Москва усе заперечує і звинувачує Тбілісі

Росія ж послідовно відкидає ці обвинувачення і в свою чергу обвинувачує Грузію у фальсифікації фактів.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін піддав сумніву цього тижня дані грузинських радарів і назвав обвинувачення з боку Грузії провокацією: «Взагалі, інформація і факти, зібрані російськими експертами впродовж роботи в Грузії 16 і 17 серпня та поведінка наших грузинських колег, дозволяють заявити з повною впевненістю, що інцидент 6 серпня був продуманою провокацією, організованою і виконаною тими силами в Грузії, які зацікавлені в погіршенні ситуації».

Грузія вважає безперспективними подальші консультації з Москвою

Грузинська ж сторона у свою чергу засудила коментар Чуркіна і назвала це «безсовісною радянською дипломатією». МЗС Грузії також заявило, що російський літак знову двічі порушив грузинський повітряний простір 21 серпня.

З цього приводу представник Грузії в ООН Іраклій Аласанія заявив: «Беручи до уваги відмову Росії визнати хоча б найсуттєвіші факти цього інциденту (6 серпня), Грузія вважає безперспективними подальші консультації з Москвою. Ми звертаємося до міжнародної спільноти з проханням – зробити все можливе, щоб внести ясність у цю справу і запобігти повторення подібних актів агресії в майбутньому. Дії такого роду загрожують спільному мирові та стабільності, підривають фундаментальні демократичні принципи та ставлять під сумнів міжнародні закони».

Повідомляють зокрема, що російські літаки 21 серпня прилітали на грузинську територію з боку Абхазії. Абхазька сторона, у свою чергу, обвинувачує Тбілісі у порушенні грузинськими літаками повітряного простору Абхазії, що ніби-то мав місце 22 серпня увечері.
XS
SM
MD
LG