Доступність посилання

ТОП новини

Тут любили відпочивати англійські монархи – місто Ричмонд


Олекса Семенченко Лондон, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Улюбленим місцем відпочинку та розваг для багатьох лондонців є містечко під назвою Ричмонд. По суті це – частка великого Лондона, що лежить лише у приблизно 20 кілометрах від центру міста. Його красу ще у середньовіччі помітили англійські монархи, що часто приїздили сюди в літню пору. Власне, Ричмонд якраз і є найліпшим місцем для відпочинку в теплий і сонячний день, що і видався у нинішню п’ятницю.

Члени британської королівської родини 1992 рік
Влітку у рідкісну для «Туманного Альбіону» гарячу сонячну днину нема кращого місця дістати насолоду від подарунку погоди, ніж Ричмонд. Це – містечко у Великому Лондоні на південний захід від центру. Сідаєш на електричку на станції Ватерлоо і вже за кільканадцять хвилин потрапляєш до зовсім іншого Лондона – без натовпів туристів, без суєти та поспіху.

Із глибин історії…

Краса природи на південному заході Лондона ще у Середні віки привернула увагу англійських монархів. Наприкінці 13 сторіччя Едвард ІПерший перевіз до нинішнього Ричмонда весь свій двір, і майже біля самого берега Темзи тут постав королівський палац. 1383 року Ричард ІІ зробив Ричмонд своєю головною резиденцією. Відтоді багато монархів використовували ричмондський палац як місце літнього відпочинку та розваг. Наприкінці 15 сторіччя палац згорів до тла, але Генрих VII відбудував його.

Однак, після 1649 року королі припинили сюди приїжджати, а на кінець 18 століття від палацу залишилися лише сторожове приміщення біля брами та гардеробне приміщення. Але замість цього лондонці отримали гарне містечко з величезним парком, що є знаний своїми оленячих стадами. Ричмонд і нині облюбували для життя сильні світу цього: ціни будинків тут – астрономічні, але і прості мешканці мегаполісу наїжджають сюди, аби розслабитися.

«Звідси видно, мов на долоні, весь Лондон: і Віндзорський замок...»

«Чудове місце! Люблю оцей високий пагорб. В такий гарний день, як нині, звідси видно, мов на долоні, весь Лондон: і Віндзорський замок, і регбійний стадіон у Твікенгемі, і Темзу. До речі, тут-таки поруч на Ричмондському пагорбі стоїть дім соліста Rolling Stones Міка Джаґґера. А там внизу біля річки просто чудове місце для пікніка із пляшечкою рожевого вина у товаристві десятків лондонців», – поділився враженнями один із відпочивальників.

А ще тут можна всістися на траві біля річки навпроти місця, де колись на березі стояв палац, і годинами спостерігати за неспішною грою у крикет. Крикет – це теж історія Ричмонда. Перший зареєстрований матч відбувся ще 1730 року між командами графств Саррей та Міддлсекс. Але відомо, що в крикет тут грали вже в середині 17 сторіччя. Тут навіть один із найстарших пабів називається Cricketers. І тут-таки неподалік – десятки сучасних барів та багато ресторанів із кухнею з усіх усюд.

В Ричмонді відбуваються й інші традиційні змагання, наприклад, зі стрільби з лука. Але ресторану для лучників наразі ще не відкрили…

А ще у місцевому театрі, що його збудовано у вікторіанську добу, часто виступають британські та закордонні театральні трупи. Тут-таки іноді можна подивитися генеральні репетиції вистав перед прем’єрою у театрах знаменитої лондонської дільниці Вест Енд.
XS
SM
MD
LG