Доступність посилання

ТОП новини

Сто днів сербського Уряду


Анамарія Рамач Белград, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нагадаємо, що сербські політики нинішній Кабмін сформували в останню хвилину: за пів години до завершення терміну, визначеного конституцією. Тоді Уряд зобов’язався дотримуватися п’яти визначених принципів. На перше місце стала проблема врегулювання статусу Косово, друга мета –європейська інтеграція, далі: співпраця з Гаазьким трибуналом; економічний розвиток та покращення життя громадян; боротьба з організованою злочинністю та корупцією. Чи можна говорити про реалізацію цих принципів за 100 днів діяльності нового сербського Уряду?


Лише через місяць після сформування уряду були продовжені переговори з Євросоюзом щодо Угоди про стабілізацію та приєднання, а також парафована Угода про полегшення візового режиму. Великим плюсом вважають продовження переговорів щодо вирішення статусу краю Косово. А сербська поліція допомогла заарештувати двох обвинувачених Гаазьким трибуналом – Здравка Толіміра та Властимира Дьордєвича, хоча це відбулося на території інших держав.

На думку аналітика Мілана Николича, багато зроблено у сфері боротьби з організованою злочинністю: «Найбільшим успіхом, скажімо, є те, що триває серйозна боротьба з організованою злочинністю та корупцією. Це заслуга Міністерства внутрішніх справ».

Тим часом громадяни привітали скасування податку на купівлю першої квартири та зменшення податку на додану вартість при купівлі комп’ютера.

Соціального та економічного зростання пересічні громадяни не відчувають

Четвертим ключовим принципом Уряду було соціальне та економічне зростання, однак більшість громадян, згідно з опитуванням, не відчуває жодного покращення. Від 15 травня у Сербії зросли ціни на м’ясо-молочні продукти, хліб, олію, фрукти та овочі. Зростання цін, на думку фахівців, вплине на річний рівень інфляції. Водночас подорожчала електроенергія, газове опалення, громадський транспорт та дитячі садки. Зростання цін, на думку фахівців, вплине на річний рівень інфляції.

Більшість громадян Сербії не вдоволені діяльністю Уряду:

– «Набагато гірше, ніж було. Вони нічого не зробили. Багато обіцяли, а нічого не виконали».

– «Подивіться на ціни. Вони надмірно зростають».

– «Мені здається стало краще».

– «В жодному разі не повинні подорожчати хліб і молоко».

«Уряд здебільшого опирається на партійні кадри»

Сербські політичні та економічні аналітики найбільше закидають уряду те, що він не справився з покращенням умов життя громадян, та що не консультувався достатньо з якісними фахівцями.

За словами аналітика Мілана Николича, «Уряд здебільшого опирається на партійні кадри, які, на жаль, не є дуже якісними».

Розчарування громадян Урядом підтвердило і опитування, проведене агентством Стратегічний маркетинг. Працівник агентства Ґордана Лоґар зазначила: «Лише 15-16 відсотків громадян має довіру до уряду й позитивно оцінює його діяльність. Вражає факт, що цей низький процент довіри не змінюється вже три роки, тобто від формування попереднього уряду у березні 2004 року».

Прем’єр Коштуніца та віце-прем’єр Божидар Дєлич 29 серпня представлять громадськості підсумки своєї діяльності. Це буде перше звернення Коштуніци після його інавгурації на посаду прем’єра.
XS
SM
MD
LG