Доступність посилання

ТОП новини

У Криму в День Незалежності протестували проти українізації і русифікації


Володимир Притула Сімферополь, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму в День Незалежності і напередодні протестували проти українізації та русифікації. Втім, святкових заходів було значно більше, аніж в минулі роки.

Проросійські радикали виступають проти українізації Криму
До Дня Незалежності України в Сімферополі відкрили нове сучасне приміщення Республіканської бібліотеки імені Івана Франка, провели кінофестиваль і мотогонки, у Феодосії організували фестиваль української книги і запустили нову лінію на місцевому хлібокомбінаті, в Євпаторії – провели міжнародні змагання маломірних суден «Євпаторія-раллі» і підняли у повітря найбільший державний прапор України, в Севастополі випустили нове вино «Злато скіфів» і прикрасили військові кораблі прапорами розцвічування, а в Саках влаштували другий фестиваль лікувальних грязей.

Кримський спікер каже, що не відмовлявся вітати кримчан зі святом

Все начальство напередодні зібралося на традиційні урочисті збори, де спікер і прем’єр автономії привітали присутніх зі святом. Кілька днів тому розгорівся скандал, який, втім, швидко погасили – з достовірних парламентських джерел стало відомо, що голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко з передвиборчих причин навідріз відмовився виступити на телебаченні з привітаннями кримчанам з нагоди державного свята. Однак, ця інформація потрапила до журналістів і ті прямо запитали про це у спікера. Останній був змушений все спростовувати, а потім – записати своє телезвернення.

Проросійські радикали до Дня Незалежності у Севастополі вимагали від «Ґазпрому» підняти ціни на газ, що постачається до України. В Сімферополі Національний фронт «Севастополь-Крим-Росія» закликав кримчан російського походження не брати участі у виборах, а майже однойменний Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія» протестував проти українізації кримських шкіл і наполягав на перейменуванні сімферопольського ліцею імені 10-ліття Незалежності України.

Координатор Народного фронту Валерій Подьячий заявив: «За 16 років української незалежності всі завоювання, які нам надав СРСР, втрачені. Що ж ми маємо зараз? Це боротьба з російською мовою, це прагнення України вступити до НАТО, це порушення елементарних громадянських прав населення Криму».

Представники Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» також закликали офіційну Москву бойкотувати Чемпіонат Європи з футболу, який 2012 року проводитимуть в Україні.

«За 16 років незалежності ми спостерігаємо подальшу русифікацію кримчан...»

Мовну тему на День Незалежності підняли і представники української громадськості, які біля погруддя Тарасові Шевченку у Сімферополі провели відкриті громадські слухання з проблем розвитку в Криму освіти державною мовою.

Голова «Українського дому» Андрій Щекун наголосив: «За 16 років незалежності ми спостерігаємо подальшу русифікацію кримчан і саботування владою розвитку україномовної освіти. Влада не забезпечує ці школи вчителями і підручниками. Реально зараз в Криму лише 3 україномовні школи, решта – російськомовні».

Андрій Щекун також повідомив, що 30 серпня група кримчан збирається до Києва, щоб пікетувати Міністерства освіти і науки України, наполягаючи на відкритті в Бахчисараї україномовної школи.
XS
SM
MD
LG