Доступність посилання

ТОП новини

Триденний рок-фестиваль наближуватиме Білорусь до Литви і Євросоюзу


Ірина Халупа Прага, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Литві, за кілька метрів від білоруського кордону, розпочався триденний фестиваль рок-музики Be2Gether – будемо разом під гаслом «Музика відчиняє кордони». Мета «рокового збіговиська» – наблизити Білорусь до Литви і Європейського Союзу. Очікують, що на фестиваль завітає 30 тисяч осіб, а розважатимуть їх гурти із 30-ти країн.

Музика пробиває стіни – з таким гаслом стартує перший литовський великий рок-фестиваль. Його підтримують два литовських міністерства (культури і закордонних справ) та Європейський Союз. Концерт приурочений до 50-ліття ЄС, однак організатори мріють, щоб фестиваль став щорічною подією.

Фестиваль проходить в місцевості Норвіліскес, на великому полі, над яким височіє стародавній замок 16 століття. Оскільки рок-музика не буває тихою, а від Норвіліскес всього 50 метрів до білоруського кордону, ймовірно в Білорусі теж почують цей концерт. Ще 9 серпня білоруське МЗС оприлюднило заяву, в якій висловило сподівання, що Литва не допустить до «пропагандистських несусідських і антибілоруських актів під час фестивалю».

«Ми хочемо повалити стіни, що існують в людських душах, у головах»

Один із організаторів фестивалю Даріюс Іванаускас стверджує, що жодного політичного підтексту немає в цьому фестивалі: «Ні, ні, ні. Наше гасло – музика відкриває кордони має ширше значення, це відкриття кордонів між людьми, відкриття кордонів у найширшому розумінні. Ми хочемо повалити стіни, що існують в людських душах, у головах. Ми хочемо такої відкритості в Литві».

На фестиваль прибули групи з Німеччини, Росії, Ісландії, Латвії, Фінляндії, Польщі та багато інших країн, ну і звісно також із Білорусі.

Як би офіційний Мінськ не боявся якоїсь рокової пропаганди, молоді білоруси люблять рок-музику і чимало з них прибудуть на концерт. А якщо важко перетнути кордон – вистачить залишитися по той бік, на білоруській території. На відстані 50 метрів почуєш усе.
XS
SM
MD
LG